Seul odbio ponudu Pjongjanga za dijalog

Mi moramo vidjeti da je Sjeverna Koreja iskrena na djelima, poručio je južokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se (AFP)

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se u ponedjeljak je rekao da Seul ne prihvata nastavak dijaloga o nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje koji je Pjongjang ponudio, uz obrazloženje da prvo traži da vidi dokaz da je ponuda iskrena, prenosi Tanjug.

Specijal

“Naš stav je da ne treba voditi dijalog zarad dijaloga. Sada je važno da Sjeverna Koreja pokaže da je iskrena prema međunarodnoj zajednici tako što će ispuniti ranije data obećanja o denuklearizaciji”, izjavio je Yun, prenio je AFP.

“Mi moramo vidjeti da je Sjeverna Koreja iskrena na djelima”, poručio je Yun, dodajući kako sve ukazuje na to da Pjongjang ide u suprotnom pravcu i povećava nuklearni arsenal.

Specijalni sjevernokorejski izaslanik Choe Ryong-hae u petak je razgovarao sa kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i tom prilikom mu je, navodno, predao pismo sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Spremnost za pregovore

Kineski državni mediji su objavili kako je u pismu izražena spremnost Sjeverne Koreje da nastavi pregovore o nuklearnom razoružavanju u kome učestvuju Kina, dvije Koreje, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Japan.

Poruka je u Južnoj Koreji dočekana sa skepsom, dok su posmatrači rekli da Sjeverna Koreja na taj način pokušava umiriti svog glavnog saveznika Kinu, a ne namjerava zaista pregovarati.

Pjongjang je u više navrata rekao da njegov nuklearni program ne može biti predmet pregovora.

Seul i Washington insistiraju na tome da Sjeverna Koreja pokaže kako zaista namjerava okončati nuklearni program, što je uvjet za nastavak formalnih pregovora.

Izvor: Agencije