Rohinjama ograničen broj djece

Vlasti savezne države Rakin na zapadu Mijanmara u dva grada su uvele ograničenje prema kojem porodice Rohinja muslimana mogu imati najviše dvoje djece.

Ova mjera dio je nove politike kojom će biti zabranjena i poligamija, a čiji je cilj da se ublaže tenzije između muslimana i budista nakon talasa sektaškog nasilja.

Reporterka Al Jazeere Veronica Pedrosa javlja da se ograničenje odnosi na muslimanske porodice koje žive u dva grada na zapadu države sa muslimanskom populacijom od 95 posto.

Iznimka u svijetu

“To će učiniti Mijanmar vjerovatno jedinom zemljom u svijetu koja je nametnula ograničenja porodicama koje pripadaju određenoj vjerskoj grupi”, javlja Pedrosa.

“Ovaj potez uslijedio je ne nakon izolacije te zemlje, nego nakon godine dana neprestanog nasilja nad muslimanima u ovom regionu, koji se ponekad naziva Arakan, ali čije je službeno ime savezna država Rakin.

Vlasti tvrde da mjera neće biti provedena silom, ali da se od ljudi očekuje da predaju formulare ako se žele vjenčati i imati djecu.

Ovo je slično višedecenijskoj politici čvrste kontrole svakodnevnog života ove muslimanske grupe.

Također, treba napomenuti kako se u izvještaju o istrazi Vlade o nasilju koje traje godinu dana preporučuje da se muslimanima uvedu mjere planiranja porodice, mjere kontrole stanovništva, posebno zato što je navedeno da je rast stanovištva djelimično razlog zbog kojeg dolazi do nasilja”, javlja Pedrosa.

Posjeta japanskog premijera

Istovremeno, japanski premijer Shinzo Abe doputovao je u Mijanmar kako bi podstakao ekonomske odnose dvije zemlje.

To je prva posjeta jednog japanskog premijera u posljednjih 30 godina.

Abe se sreo sa liderkom opozicije Aung San Suu Kyi, a očekuje se i sastanak sa predsjednikom.

Tokom decenije vojne vladavine, Mijanmar se suočavao sa političkom i ekonomskom izolacijom.

Abe donosi jednu milijardu dolara za ekonomski razvoj, kao i razvojni plan elektroprijenosne mreže.

Izvor: Al Jazeera