Ružičastim delfinima prijeti istrebljenje

Luka Hong Konga dom je neobičnih ružičastih delfina, ali zagađenje godinama ugrožava njihovo stanište, dok aktivisti prijavljuju sve veći broj uginulih životinja, izvijestio je reporter Al Jazeere Rob McBride.

Grupe turista dolaze da vide kineske bijele delfine, koji su poznati i kao ružičasti.

Turisti se nadaju da žalosne prizore nikad neće vidjeti, nakon što je grupa turista prije nekoliko sedmica snimila mrtvo mladunče koje majka i drugi odrasli delfini pokušavaju održati na površini vode.

To je ponašanje tipično za delfine, koje može potrajati i dvije iscrpljujuće sedmice, dok životinje konačno ne prihvate da je mladunče mrtvo i puste ga da potone na dno.

Ugibanje mladunčadi

Aktivisti kažu da su posljednjih mjeseci dobili izvještaje o više ovakvih slučajeva. Smatraju da je ugibanje mladunčadi povezano sa zagađenjem.

“Ako se ovakav razvoj i zagađenje nastave delfini bi jednog dana mogli nestati. Zato smo zahvalni za svaku priliku da ih vidimo”, kazao je Tak Ching iz Dolphin Watcha.

“Živeći u nekim od najprometnijih voda na svijetu delfini su pokazali nevjerovatnu otpornost i sposobnost preživljavanja. Ali aktivisti strahuju da su izazovi s kojima se trenutno suočavaju preveliki čak i za njih”, izvijestio je McBride.

Osim zagađenja i saobraćaja tu je veliki projekt izgradnje puta i željeznice koji će povezati Hong Kong i Macao i koji prolazi tačno kroz njihovo stanište. U planu je i treća pista obližnjeg međunarodnog aerodroma.

Neodrživ nivo

Uprkos mjerama za ublažavanje utjecaja takvih projekata, aktivisti se plaše da bi broj delfina mogao opasti do neodrživog nivoa.

Samuel Hung iz Organizacije za zaštitu delfina je rekao: “Mislim da smo na nekoj vrsti prekretnice. Ako nešto ne učinimo i to brzo, populacija delfina će polako opasti do broja kad se vrsta neće moći obnoviti.”

Za fotografa koji prati delfine putovanje završava razočarenjem.

“Sve je teže pronaći ih. Ponekad moramo provesti i po dva sata tražeći ih, kao danas”, kazao je Ken Fung iz Dolphin Watcha.

Turisti u budućnosti možda neće imati priliku ni za to.

Izvor: Al Jazeera