Pakistan: Sharif počeo dogovore o vladi

 

Nawaz Sharif, lider Muslimanske lige, počeo je razgovore o formiranju vlade sa svojim stranačkim kolegama, dan nakon parlamentarnih izbora u Pakistanu.

Iako zvaničnih rezultata izborne komisije još nema, Sharif je proglasio pobjedu. Imran Khan, njegov politički protivnik – istovremeno tvrdi da su izbori namješteni.

Trijumfalan povratak

Nekada zbačen u državnom udaru, bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif sada se na trijumfalan način vraća na političku scenu – pobjedom na parlamentarnim izborima koja će mu omogućiti da formira stabilnu vladu i sprovede preko potrebne reforme u zemlji.

Kao što se i očekivalo, na izborima održanim u subotu pobijedila je opoziciona Pakistanska muslimanska liga (PML-N) 63-godišnjeg Sharifa, koji je bio premijer u dva mandata, i čak osuđivan na doživotnu kaznu zatvora pošto je svrgnut vojnim udarom 1999. godine.

Sharifova stranka desnog centra osvojila je od 272 direktno biranih mandata osvojila između 115 i 128 mandata, prema različitim procjenama.

Bivši pakistanski premijer osvojio je većinu glasova u provinciji Pendžab, kao i u nekim drugim regijama, navodi agencija Anadolija

Pakistanska partija pravde (PTI) lidera Imrana Khana osvojila je 35 mjesta.

Brat Nawaza Sharifa, Shahbaz Sharif, održavši govor u gradu Lahoru, istakao je da PML-N na ovim izborima izašla kao pobjednik. On je rekao da će PML-N oformiti vladu čiji će rad biti pravedan i transparentan.

Pakistanska narodna partija (PPP), koja je upravljala zemljom pet godina, imala je 125 poslaničkih mjesta, a na ovim izborima osvojila je samo 33 mjesta.

Islamska partija Udruženje islamskih učenjaka (JUI-F) osvojio je 12 mjesta, a Jamaat-e-Islami tri mjesta.

Mirna tranzicija

Izbori na kojima je pravo glasa imalo 86 miliona Pakistanaca dovest će do prve tranzicije između civilnih vlada u zemlji kojom je vladala vojska tokom više od polovine njene nemirne historije.

Unatoč nasilju uoči izbora i napadima u subotu u kojima je ubijeno 17 osoba, na glasanje su izašli milioni Pakistanaca, prenosi agencija Hina.

“Rezultati još uvijek pristižu no zasad je potvrđeno da smo najjača stranka”, rekao je Sharif okupljenom mnoštvu. “Molite se da do jutra budemo u takvom položaju da nam ne treba pomoć koalicijskih partnera”.

Sharifovo vodstvo znači da će on gotovo sigurno opet postati predsjednik vlade, što će biti trijumfalan povratak političara koji je 1999. bio svrgnut u vojnom udaru i zatvoren, a potom je završio u progonstvu, izvijestila je agencija Reuters.

Pokret za pravdu (PTI) bivšeg poznatog igrača kriketa Imrana Khana u subotu kasno navečer priznao je izborni poraz.

“Oni su izašli kao najjača stranka. Želim im čestitati na tome”, rekao je u pogledu Sharifove stranke PML-N dužnosnik PTI-a Assad Omar za pakistansku televiziju Geo, prenio je AFP.

Kao i na prethodnim izborima, nezavisni kandidati zabilježili su veliki uspjeh. Nezavisni kandidati, koji su osvojili ukupno 25 poslaničkih mjesta, u roku od tri dana trebaju da izaberu partije kojima će se prikloniti.

Očekuje se da će neka imena nezavisnih kandidata preuzeti ključnu ulogu u formiranju nove pakistanske vlade.

Izvor. Al Jazeera i agencije