Suđenje Berlusconiju: Ruby želi svjedočiti

Ako je ovo Palata pravde, želim da se pravda izvrši, rekla je 20-godišnjakinja Ruby pred zgradom sudnice u Milanu (AP)

Karima El Mahroug zvana Ruby, mlada Marokanka u središtu procesa bivšem italijanskom premijeru Silviju Berlusconiju optuženom za seks s maloljetnicom, zatražila je u četvrtak da je sudije saslušaju, a novinari poštuju umjesto da je instrumentaliziraju kako bi naštetili optuženom, prenosi Hina.

“Ako je ovo Palata pravde, želim da se pravda izvrši”, rekla je 20-godišnjakinja pred zgradom sudnice u Milanu, gdje je pročitala pisanu izjavu držeći u ruci transparent “Želim se obraniti od laži i predrasuda”.

Ruby smatra da je ona kolateralna žrtva napada na Berlusconija. Novinare je optužila da su je izvrtanjem istine “prikazali kao prostitutku, a što ja nisam”, za prisluškivanje i objavu njezinih telefonskih razgovora.

“Za moje boli krive su i sudije koje su, vođene motivima koji nisu u skladu s pravosudnim vrijednostima, mene nazivali prostitutkom, iako sam uvijek tvrdila da nisam naplaćivala seksualne usluge, posbeno  ne Silviju Berlusconiju”, rekla je Ruby.

Istina na vidjelo

Objasnila je kako je u vrijeme događaja za koje se sudi bivšem premijeru ona imala 17 godina i nije znala ko su ministri u Vladi, niti je čitala novine. Rekla je da želi svjedočiti kako bi ispričala istinu i onemogućila da je “bilo ko blati za stvari koje nisam počinila”.

“Želim da se moja kći (rođena u decembru 2011.), ponosi svojom majkom”, istaknula je Ruby na rubu suza.

Nakon više odgoda Ruby je došla na sud 14. februara, ali nije svjedočila, jer je ocijenjeno da to nije nužno.

Berlusconiju se sudi od aprila 2011. na sudu u Milanu za odnos s maloljetnicom i zloupotrebu ovlasti.

Optužen je da je plaćao Ruby za seks, te je iskoristio svoj položaj kako bi pritisnuo policajce da puste Ruby iz pritvora 2010, gdje se našla zbog sitne krađe.

Izvor: Agencije