UN istražuje navode o hemijskom oružju

Glasnogovornik Ujedinjenih  naroda izjavio je da su istražitelji iz svjetske organizacije počeli prikupljati dokaze izvan Sirije vezane za sumnje o korištenju hemijskog oružja u toj državi.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon poslao je novi pismeni zahtjev sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, u kojem traži da istražiteljima bude dozvoljen ulazak u Siriju.

U martu su sirijska Vlada i opozicija optuživale jedna drugu za korištenje hemijskog oružja u napadu na selo Khan al-Assal, u blizini Halepa.

Nakon tog incidenta, Vlada Sirije pozvala je  UN da istraži navode da su pobunjenici koristili hemijsko oružje.

Međutim, Sirija i dalje ne dozvoljava istražiteljima da uđu u zemlju, jer traži da se eventualna istraga ograniči na incident u Khan al-Assalu, dok šef UN-a traži da Vlada prihvati širu istragu.

Prema Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja sarađuje sa UN-om tokom inspekcija, inspektori mogu zaključiti da li je korišteno hemijsko oružje samo ako na terenu prikupe uzorke zemlje, krvi, urina ili tkiva, te izvrše laboratorijsku provjeru.

Reakcije na tvrdnje Bijele kuće

Istovremeno, svijet reagira na tvrdnje Bijele kuće da sirijska Vlada koristi male doze hemijskog oružja protiv pobunjenika u svojoj zemlji.

Ukoliko se to i dokaže, Bashar al-Assad bi prešao crvenu liniju – poručuje američki predsjednik Barack Obama.

Nije precizirao na šta konkretno misli kada spominje crvenu liniju, no Kina upozorava da vojna intervencija u Siriji nije prihvatljivo rješenje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova još jednom se oglasilo pozivom za traženje političkog rješenja za Siriju.

Obama je u petak izjavio kako će moguća upotreba hemijskog oružja sirijske Vlade značiti promjenu pravila igre, istodobno istaknuvši kako je procjena tajnih službi da je takvo oružje upotrijebljeno tek preliminarna.

“Samo po sebi je strašno kada se na civile ispaljuju granate od kojih oni pogibaju, a korištenje potencijalnog oružja za masovno uništenje nad civilima prelazi još jednu granicu, pri čemu se ne poštuju međunarodna pravila i međunarodni zakoni”, rekao je Obama novinarima tokom sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom u Ovalnom uredu.

“Ovo će promijeniti pravila igre. Moramo djelovati razborito i moramo obaviti ove procjene. No vjerujem da svi mi shvaćamo da ne možemo stajati po strani i dopuštati sistemsko korištenje oružja poput hemijskog nad civilnim stanovništvom”, rekao je Obama.

U međuvremenu sirijski pobunjenici objavljuju snimke koje navodno prikazuju posljedice primjene hemijskog oružja, javlja iz Bejruta reporterka Al Jazeere Rula Amin.

“Sjedinjene Države kažu da im trebaju dodatni dokazi i da se moraju konsultovati sa saveznicima prije nego što poduzmu bilo kakvu akciju protiv sirijske Vlade ili prije nego što pokušaju zaplijeniti zalihe hemijskog oružja u Siriji.”

Međutim, pritisak je sve jači. Sirijska opozicija zahtijeva više akcije i tvrdi da je Vlada mnogo puta upotrijebila hemijsko oružje. I Izraelci vrše pritisak.

Ispit za Obaminu administraciju

“Danas smo čuli da je zamjenik ministra vanjskih poslova izjavio da je ovo ispit za Obaminu administraciju, čak i po pitanju Irana, i da je vrijeme da odluče hoće li reagovati ili ne. Predsjednik Obama je, kako kaže, obećao da će upotreba hemijskog oružja u Siriji promijeniti situaciju, a sada, kad postoje dokazi da je hemijsko oružje zaista upotrijebljeno, Sjedinjene Države moraju djelovati.”

Kad kažu “djelovati”, najvjerovatniji scenarij je neka vrsta vojne akcije, s ciljem zapljene zaliha hemijskog oružja u Siriji, ali takva operacija je rizična i mogla bi izazvati regionalni rat, napominje Amin: “Već smo čuli prijetnje zemalja poput Irana i grupa poput Hezbollaha da Sirija neće biti sama, da se neće sama suočiti sa takvim napadom”.

Izvori: Al Jazeera i agencije