Musharraf uhapšen zbog ubistva Bhutto

Musharrafu ranije odbijena kandidatura u sve četiri izborne jedinice za koje je podnio kandidaturu (Reuters)

General Pervez Musharraf službeno je uhapšen u vezi s ubistvom Benazir Bhutto.

Al Jazeerin reporter Kamal Hyder, koji izvještava iz Islamabada, rekao je da je Musharraf ostati u svojoj kući i da će biti sproveden u antiteroristički sud u Rawalpindiju u petak.

“Musharrafov slučaj ima brojne implikacija obzirom na to da je do izbora u Pakistanu ostalo manje od dvije sedmice”, kazao je Hyder.

Dodao je da će “bavljenje ovim važnim slučajem biti odgovornost novoizabrane vlade”.

“On ima poklonika, bez sumnje. Mnoge od moćnih političkih stranaka bile su na vlasti s nekadašnjim vojnim vladarom. “

Optužbe i kandidatura

Musharraf, koji se prošlog mjeseca vratio u domovinu nakon četiri godine samonametnutog egzila, optužen je za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto 2007, otpuštanje sudija iste godine, te ubistva balučistanskog vođe pobunjenika 2006. godine. 

Musharraf se domogao vlasti u Pakistanu 1999. vojnim udarom, a 2008. je dao ostavku nakon što su njegovi saveznici izgubili izbore, a nova vlada zaprijetila da će pokrenuti proces njegova svrgavanja. Godinu dana kasnije napustio je zemlju.

Poslije četiri godine provedene u Londonu i Dubaiju Musharraf se vratio u Pakistan kako bi svoju partiju predvodio na parlamentarnim izborima 11. maja, ali je odbijena kandidatura u sve četiri izborne jedinice za koje je podnio kandidaturu.

Komisije koje su sastavljene od sudija visokih pakistanskih sudova odbacile su kandidaturu Musharrafa za Narodnu skupštinu u izbornim jedinicama u Islamabadu i Kasuru, pošto je nadležna služba dan ranije odbacila kandidaturu Musharrafa za učešće na parlamentarnim izborima u južnom lučkom gradu Karachiju.

Bilawal Bhutto Zardari, sin ubijene premijerke, koji vodi Narodnu partiju Pakistana, optužio je Musharrafa za ubistvo Bhutto.

U izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2010. navedeno je da se njena smrt mogla spriječiti, te je Musharrafova Vlada optužena da joj nije pružila adekvatnu zaštitu.

Musharraf odbacuje sve optužbe kao “neosnovane” i politički motivirane.

Izvor: Al Jazeera i agencije