Izrael dozvolio posjetu UNESCO-a Jerusalemu

Nakon pridruživanja Palestine UNESCO-u, kulturno naslijeđe postalo je sjeme razdora između Palestinaca i Izraelaca (AFP)

Izrael je pristao da misija organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u maju posjeti jerusalemski stari grad.

Takva odluka se smatra pobjedom za one koji se nadaju da će konačno biti prevaziđen zastoj u pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Izrael je najavio da će također učestvovati na sastanku u Parizu eksperata iz UNESCO-a, na kome će se razgovarati, između ostalog, o pristupu Brdu hrama, nazvanog tako jer su se na njemu nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada je tamo džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

U zamjenu za pristanak Izraela, Palestinci su voljni da za sada odustanu od debate o pet rezolucija, u kojima se Izrael optužuje za okupaciju Zapadne obale.

Sjeme razdora

Od kako su Palestinci primljeni u UNESCO 2011. godine, uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih država i Izraela, kulturno naslijeđe postalo je sjeme razdora između Palestinaca i Izraelaca.

UNESCO je bila prva organizacija UN-a koja je priznala palestinsku državu kao članicu, nakon što prethodno palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nije uspio dobiti priznanje državnosti u svjetskoj organizaciji.

Međutim, u novembru 2012, Palestina je dobila status države nečlanice posmatrača, većinom glasova u Generalnoj skupštini UN-a.

UNESCO je inače izgubio 80 miliona dolara godišnje donacija od SAD-a nakon što su Palestinci primljeni u tu organizaciju.

Izraelski ambasador u UNESCO-u Nimrod Barkan rekao je da je dogovor o misiji “korak ka izgradnji povjerenja i depolitiziranju UNESCO-a”, javlja AP.

Palestinski ambasador Elias Sanbar je dogovor označio dostignućem.

Cilj misije je da se sačuva kulturno naslijeđe starog grada u Jerusalemu. Zbog politike od 2004. godine nije bilo takve misije u području u kome drevni spomenici postaju sve osjetljiviji.

Dogovor o misiji UNESCO-a postignut je zahvaljujući posredovanju SAD-a i Rusije uz pomoć generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove.
 

Izvor: Agencije