Uhapšeni optuženi za silovanje djevojčice

Uhapšen je i drugi optuženi za silovanje petogodišnje djevojčice u Indiji. Novi slučaj brutalnog silovanja pokrenuo je novi val protesta.

Traži se ostavka šefa policije i najoštrija kazna za počinitelje. Petogodišnja žrtva silovanja se oporavlja.

Doktori kažu da je pretrpjela teške ozljede, vidljive između ostalog i na vratu i genitalijama, ali stanje se polako popravlja.

Vijesti iz bolnice u kojoj je smještena prati i informacija o hapšenju još jednog osumnjičenog u ovom slučaju. Riječ je o radnom kolegi prvooptuženog.

Ravindra Kumar iz policije grada Patna je rekao: “Drugi osumnjičeni u ovom slučaju Manoj Kumar, koji je već bio hapšen, radio je s prvooptuženim Pradip Kumarom u Delhiju. Pradip Kumar će danas izaći pred sud”.

No, hapšenje drugoosumnjičenog nije jedino što demonstranti u New Delhiju očekuju.

“Imamo jedan zahtjev. Šef policije hitno treba podnijeti ostavku”, poručila je demonstrantica Taruna Kataria. 

Nasilna privođenja

Privođenja demonstranata u Indiji nekada završe i nasiljem.

U petak je objavljena fotografija na kojoj se vidi kako jedan od policajaca šamara demonstranticu. Bijes je dodatno rasplamsala vijest da su istražitelji porodici napadnute demonstrantice nudili novac u zamjenu za šutnju.

Demonstranti poručuju da bi policija trebala biti tu da ih zaštiti, a ne da ih napada.

Demonstrant Sunny Nanda je rekao :” Policija ne radi ništa, osim što nas obmanjuje. Postali su korumpirani kao i istražna tijela. Vlada je sve korumpirala”.

Političari priznaju da nije bilo dovoljno samo donijeti novi zakon protiv silovanja.

“Uprkos tome što je novi zakon donesen dogodio se ovakav incident. To nas tjera da revidiramo trenutnu situaciju zakona i reda, funkciju policije i svijest ljudi. Zaista o ovome moramo ozbiljno razmisliti”, ocijenila je Maywati iz partije BSP.

U Indiji, u kojoj političari ne uspijevaju zakonom smanjiti broj seksualnih prijestupa, najveću stopu seksualnih zločina ima upravo New Delhi.

U ovom gradu, u prosjeku, svakih 18. minuta prijavi se novi slučaj silovanja. Društveni aktivisti upozoravaju da je situacija realno i gora u odnosu na spomenute policijske izvještaje.

Izvor: Al Jazeera