Napolitano položio predsjedničku zakletvu

Napolitano je u ponedjeljak ujutro potpisao ostavku na dužnost predsjednika koju je preuzeo 2006., a u ponedjeljak popodne je preuzeo novi mandat (EPA)

Dosadašnji italijanski predsjednik Giorgio Napolitano u ponedjeljak je u donjem domu italijanskog parlamenta položio zakletvu za novi predsjednički mandat, prenosi Hina.

Napolitano je u subotu izabran za predsjednika s 728 od 1.007 glasova elektora nakon neuspjeha dva kandidata Demokratske stranke lijevog centra.

Napolitano je na velikoj podršci koju je dobio zahvalio zastupnicima oba doma okupljenim na zajedničkoj sjednici povodom polaganja njegove predsjedničke zakletve.

On je u ponedjeljak ujutro potpisao ostavku na dužnost predsjednika koju je preuzeo 15. maja 2006. a u ponedjeljak popodne je preuzevši novi mandat postao novi predsjednik Italijanske Republike i prvi predsjednik u dva mandata.

Ponovni izbor za čelnika države “na ozbiljan ispit stavlja moje snage”, rekao je 87-godišnji Napolitano i dodao da “posebno cijeni” što je njegov izbor došao zahvaljujući glasovima “mnogih novoizabranih koji pripadaju jednoj udaljenoj generaciji” od njegove, “ne samo po rodnom listu”.

“U glasanju za moj ponovni izbor odrazilo se nešto što me još dublje dotiče, povjerenje i naklonost koje sam ovih godina vidio kako rastu prema meni i instituciji koju sam predstavljao”, rekao je Napolitano.

‘Izazovi i iskušenja’

“Izazovi i iskušenja koji su pred nama nikada nisu bili tako teški, duboki i neizvjesnijeg ishoda. To nam govori kriza koju prolazimo”, rekao je Napolitano.

Napolitano je u svom govoru prozvao zastupnike za političku krizu u Italiji podsjetivši na svoju raniju izjavu koju je aktuelizirala nemogućnost formiranja Vlade.

“Neoprostiv je izostanak reforme izbornog zakona. Izostale izmjene tog zakona proizvele su žestoko nadmetanje za osvajanje velike nagrade u kojoj pobjednik na kraju nije uspio vladati”, rekao je Napolitano glede ishoda izbora od februara koji nisu dali pobjednika koji bi mogao sastaviti Vladu i naglasio da je prihvatio kandidaturu za predsjednika kako bi omogućio da Italija “dobije Vladu”.

Novi italijanski predsjednik se obratio i zastupnicima Pokreta pet zvijezda Beppea Grilla koji se usprotivio njegovom izboru i organizirao proteste na kojima se u nedjelju Rimu okupilo više hiljada demonstranata.

Napolitano je istaknuo da “cijeni angažman koji je M5S iskazao u zastupničkom domu i senatu” i rekao da je to pravi put “demokratske dijalektike” a ne suprostavljanje parlamentu s trgova.

Napolitano je u govoru ukazao i na potrebu promicanja “ujedinjene Evrope” i poštivanja njenih pravila za “finansijsku održivost i monetarnu stabilnost”.

Izvor: Agencije