Gotovo 200 žrtava u nasilju u Nigeriji

Kada su Vladini zvaničnici konačno uspjeli ući u selo, zatekli su zapaljene kuće, prodavnice i vozila (AP)

Najmanje 185 ljudi poginulo je u borbama između nigerijske vojske i oružane grupe Boko Haram u ribarskoj zajednici na sjeveroistoku zemlje, objavili su zvaničnici.

Borbe su počele u petak u mjestu Baga i trajale su satima, a stanovnici tog područja pobjegli su u predjele oko jezera Čad, prenose agencije

U nedjelju, kada su Vladini zvaničnici konačno uspjeli ući u selo, zatekli su zapaljene kuće, prodavnice i vozila. 

Ovi napadi dio su dugogodišnjih nemira na sjeveru Nigerije, gdje su dominantni muslimani, a grupa Boko Haram ih je izvela koristeći teško naoružanje.

Vlasti su pronašle i ukopale najmanje 185 tijela u nedjelju popodne, rekao je Lawan Kole, lokalni zvaničnik iz Bage, ali nije mogao reći koliko je civila bilo među žrtvama.

Mnoga tijela su spaljena u vatri koja je zahvatila cijelo mjesto i ne mogu biti identificirana, rekli su stanovnici, prenose agencije.

Napadi na civile

General Austin Edokpaye izjavio je da su pripadnici grupe koristili mitraljeze i granate u napadu, nakon što su vojnici opkolili džamiju, vjerujući da se u njoj kriju članovi Boko Harama. 

On je dodao da je Boko Haram koristio civile kao ljudske štitove tokom borbe, ukazujući na to da su vojnici otvorili vatru, znajući da u tom mjestu žive i civili.

“Kada smo dobili pojačanje i vratili se na mjesto dešavanja teroristi su izašli sa teškim naoružanjem”, kazao je general.

Međutim, lokalni stanovnici, koji su razgovarali sa novinarima, naveli su da su vojnici namjerno izazvali požare tokom napada.

Kako piše agencija AP, novinari i aktivisti zabilježili su rasprostranjeno nasilje od strane sigurnosnih snaga na sjeveroistoku zemlje, kojima su meta i civili.

Grupa Boko Haram, čije ime znači “Zapadno obrazovanje je zabranjeno”, tvrdi kako želi da se njeni zarobljeni članovi oslobode, te da zemlja usvoji šerijatske zakone.

U napadima koje je izvela ova grupa poginulo je najmanje 1.548 ljudi, ne računajući žrtve u petak, navodi AP.

Izvor: Agencije