Konzervativci traže vojno suđenje Carnajevu

Nakon što je policija uhvatila je 19-godišnjeg Džohara Carnajeva, osumnjičenog zajedno sa starijim bratom Tamerlanom za bombaški napad na Bostonskom maratonu i ubistvo policajca, FBI jedini daje informacije o njegovom zdravstvenom stanju. „Ima rane na nozi i vratu i pod stalnom je prismotrom liječnika“, javio je iz Bostona reporter Al Jazeere Ivica Puljić

Naš novinar je javio kako je u SAD-u počela rasprava: hoće li mu se suditi na vojnom ili na građanskom sudu, što preferira Bijela kuća i gdje će imati sva prava.

„To će biti velika rasprava u američkom društvu. Konzervativni traže da bude suđeno kao zarobljeniku u ratu protiv terorizma“, javio je Puljić.

Toplinski signal

Tamerlan je ubijen u policijskoj potjeri u petak, a dramatična potraga za Džoharom, zbog koje je cijeli grad bio zatvoren, a bostonsko predgrađe Watertown praktično pretvoreno u vojni kamp, trajala je čitav dan. 

Stanovništvo Bostona i Watertowna, nad kojima su cijeli dan kružili vojni helikopteri, a na ulicama bila raspoređena oklopna vozila, odahnulo je nakon vijesti da je i drugi osumnjičeni uhvaćen nakon razmjene vatre sa policijom, javio je Reuters. 

Portparol policije saopštio je da je Džohar Carnajev dosta iskrvario zbog povreda i da se nalazi u teškom stanju u bolnici u Bostonu.

Skrivao se u čamcu parkiranom u dvorištu jedne kuće u Watertownu, a otkrio ga je jedan stanovnik tog kraja koji je na čamcu video krv i obavijestio policiju.


Osumnjičeni se skrivao u čamcu [AFP/CBS]

Al Jazeerin reporter Alan Fisher javio je iz Bostona kako je osumnjičeni pronađen kada je FBI upozoren na “tragove krvi”. Fisher je javio kako je jedan stanovnik Bostona primijetio „bazen krvi“ kod mjesta gdje drži čamac.

Potom je pozvao policiju.

Policijski helikopter otkrio je toplinski signal koji je potvrdio prisustvo osumnjičenog u čamcu, s kojeg je, kako se navodi, robot skinuo ceradu. Carnajev je navodno prvo odbio predaju.

‘Lov je okončan’

Bostonska policija se nakon hapšenja oglasila na Twitteru porukom: “UHVAĆEN JE!!! Lov je okončan. Potraga je završena. Teror je okončan. A, pravda je pobijedila. Osumnjičeni je u pritvoru”. 

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će SAD istražiti da li su dvojica braće imali pomoć za napad u Bostonu, a Amerikance je pozvao da ne donose ishitrene zaključke i pokažu tolerantnost. 

“Očigledno ima još nerazjašnjenih pitanja, kao na primjer, zašto su mladići koji su odrasli i studirali ovdje i bili dio zajednice i zemlje, pribjegli takvom nasilju? Kako su isplanirali i izveli ove napade i da li su imali ikakvu pomoć?”, istakao je Obama. 

On je ranije razgovarao sa ruskm predsjednikom Vladimirom Putinom, a Bijela kuća je saopštila da je pohvalio američko-rusku antiterorističku saradnju nakon napada u Bostonu u ponedeljak, u kom je ubijeno troje ljudi, a 176 povrijeđeno. 

Izvor: Al Jazeera i agencije