Maduro položio predsjedničku zakletvu

Nicolas Maduro položio je predsjedničku zakletvu u Venecueli u petak, te odao počast preminulom lideru Hugi Chavezu, što je dočekano sa oduševljenjem u Parlamentu.

Cijeli je događaj obilježio incident. Jedan muškarac dotrčao je do Madura, uzvikujući  “Nicolas – zovem se Jendrik i trebam pomoć”, nakon čega su ga zaštitari uklonili iz sale.

“Zaklinjem se pred vječnim sjećanjem na vrhovnog komandanta”, rekao je Maduro tokom inauguracije.

Pedesetogodišnjak je izabran za predsjednika u nedjelju na izborima sazvanim nakon smrti Chaveza, koji je preminuo od raka u martu nakon 14 godina na vlasti.

Bliski saveznici Chaveza, uključujući perdsjednike Kube Raula Castra i Irana Mahmouda Ahmadinejada, prisustvovali su ceremoniji, javlja AFP.

Neki građani su slavili Madurov izbor, dok su drugi demonstrirali.

Apel UNASUR-a

Unija južnoameričkih nacija (UNASUR) pozvala je u petak na poštivanje rezultata predsjedničkih izbora u Venecueli, po završetku vanrednog sastanka posvećenog političkoj krizi u toj zemlji na kojem je sudjelovao Maduro, prenosi Hina.

“UNASUR pozdravlja izbor Nicolasa Madura za predsjednika Venecuele i traži od svih sudionika izbornog postupka da poštuju službene rezultate predsjedničkih izbora koje je objavilo Nacionalno izborno vijeće”, stoji u konačnoj deklaraciji koju su usvojili prisutni čelnici nakon trosatnog sastanka u Limi.

UNASUR je također odlučio imenovati komisiju radi praćenja istrage o postizbornom nasilju koje je završilo s osam mrtvih i više od 60 ozlijeđenih.

Samo nekoliko sati prije svečane inauguracije, nasljednik Huge Chaveza doputovao je u Limu, gdje je otišao da traži podršku južnoameričkih partnera nakon nekoliko dana političke napetosti u njegovoj zemlji.

Podrška partnera

“Odlazimo na samit predsjednika UNASUR-a, koji je ponovno pokazao kapacitet djelovanja i politički kapacitet, suočen s prijetnjom nasilja i prijetnjom državnog udara u Venecueli”, rekao je Maduro pred odlazak iz Caracasa.

U Venecueli nemamo opoziciju, već “stalnu urotu” koju vode Sjedinjene Američke Države, rekao je govoreći o svom protivniku Henriqueu Caprilesu.

Većina čelnika UNASUR-a nakon sastanka je otputovala u Venecuelu na Madurovu inauguraciju.

Izvori: Al Jazeera i agencije