Sirijska grupa ‘odana’ Al-Kaidi

Krilo Al-Kaide u Iraku kaže da sarađuje s dijelom sirijskih pobunjenika, tačnije grupom Jabhat Al Nusra.

Time bi se trebala pojačati prisutnost tvrdolinijaša u sirijskom pobunjeničkom pokretu, što je vijest koja bi mogla zabrinuti države koje podržavaju pobunjenike i šalju im oružje.

Jabhat Al Nusra jedna je od ključnih pobunjeničkih grupa na sjeveru Sirije. Na internetskoj stranici koja je s njima povezana, potvrđena je saradnja sa grupom koja se naziva “Islamska država za Irak”, inače krilom Al-Kaide.

Njihov vođa, Abu Bakr al Baghdadi je, u audiosnimci, rekao: “Vrijeme je da najavim narodu Levanta i cijelom svijetu, da je Jabhat Al Nusra produžetak i dio Islamske države Irak”.

Konfliktne informacije

Također je kazao da to krilo Al-Kaide, pola novca kojim raspolaže daje za podršku pobunjenika u Siriji, koji vode žestoke borbe u predgrađima Homsa i Damaska, gdje ih tuče Assadova artiljerija.

I druga internetska stranica poznata kao “Islamski emigrant”, potvrdila je saradnju Al-Kaide i Jabhat Al Nusre. Asocciated Pressu, irački obavještajac je rekao da su oduvijek znali da “iračka Al-Kaida, usmjerava Al Nusru”. 

Agencija Reuters, jedina je izvijestila da se Al Nusra distancirala od iračkog krila Al Kaide.

Irački službenici pak kažu da dvije grupe usko surađuju u tri kampa na sirijsko-iračkoj granici, gdje treniraju borce, dijele logistiku, informacije i oružje.

Ako je istina da dio sirijskih pobunjenika usmjerava i naoružava Al-Kaida, to bi moglo zabrinuti zemlje Zapada i Perzijskog zaljeva koje se zalažu za odlazak sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Naime, države koje opskrbljuju oružjem pobunjenike postavit će sebi pitanje, koga i u koju svrhu naoružavaju.

Čovjek koji za sebe tvrdi da je šef ključne grupe koja se bori pritiv sirijske vlade je navodno prisegnuo na odanost Al-Kaidi, ali je također distancirao svoju grupu od ranijih tvrdnji da se spojila sa iračkim ogrankom ove naoružane mreže.

Bez konsultacija

„Sinovi Al Nusra Fronta prisežu na odanost Šeiku Aymanu Al Zawahiriju“, rekao je čovjek koji se predstavio kao Abu Mohammed Al Julani, u audio snimci koja je na Youtube servisu postavljena u srijedu.

Zawahiri je šef Al Kaide.

Julani, koji je glava Jabat Al Nusra, ili Al Nusra Fronta, u snimku kaže da su njegovi borci od početka ustanka smatrali da u Siriji treba provoditi islamski zakon, ali nisu prerano željeli objaviti pripadanje Al-Kaidi.

Dodao je da ih niko „nije konsultovao“ u objavi šefa iračkog ogranka Al Kaide, Abu Bakra Al Baghdadija, o spajanju sa Al Nusra Frontom.

„Informišemo vas da ni komanda Al Nusre, niti njeno vijeće, niti generalni direktor, nisu upoznati sa ovom objavom. Do njih je došla putem medija i ako je govor autentičan, nismo savjetovani“, rekao je Julani.

Slobodna vojska Sirije, glavna pobunjenička grupa u Siriji, distancirala se od Jabhat Al Nusre nakon novih otkrića.

„Ne podržavamo ideologiju Al Nusre“, rekao je glasnogovornik Slobodne vojske, Louay Muqdad AFP-u, naglasivši: „Nikada nije bilo, niti će ikada biti, na komandnom levelu, da se sarađuje sa Al Nusrom“.

Reporterka Al Jazeere Sue Turton, kaže da konfliktne izjave potvrđuju podjele među opozicionim grupama.

„Prva izjava je došla od lidera Jabhat Al Nusre, koji je dao prvu pravu potvrdu saradnje njegove grupe sa Al-Kaidom, čak je rekao da je iračka Al- Kaida dala pola svog novca za borbu protiv režima“, rekla je ona.

Vjernost ideji

„Ali on insistira da to ne znači izgurivanje u stranu drugih grupa koji su se borili za svrgavanje Assadovog režima.“

Julani je u snimci dodao da njegova grupa neće mijenjati svoje „ponašanje“.

„Al Nusra Front neće promijeniti zastavu, iako ćemo i dalje biti ponosni na zastavu Islamske države Irak, onih koji je nose i onih koji se žrtvuju i proljevaju svoju krv za nju“, kazao je Julani.

„Uvjeravamo našu braću u Siriji da će ponašanje Al Nusra Fronta ostati vjerno slici koju imate, te da naša vjernost Al-Kaidi neće utjecati na našu politiku na bilo koji način“, dodao je on.

Al Jazeera samostalno ne može potvrditi originalnost snimka.

Izvor: Al Jazeera