Vatikan: Konklava počinje u utorak

Prisustvo Jean-Baptiste (u sredini) znači da se može odrediti datum konklave, odnosno izbora nasljednika Benedikta XVI (Reuters)

Katolički kardinali okupit će se na konklavi u utorak kako bi izabrali novog papu nakon što je Benedikt XVI napustio dužnost, navodi se u saopćenju Vatikana.

Odluka je donesena na pripremnom sastanku kardinala održanom u Vatikanu u petak.

Papa Benedikt XVI podnio je ostavku prošlog mjeseca nakon skoro osam godina provedenih na dužnosti i postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je napustio tu funkciju u posljednjih 600 godina.

Opće kongregacije

Od ponedjeljka kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao “opće kongregacije” prije početka konklave.

Diskusije se vode pod zakletvom tajnosti, ali italijanske novine su objavile detalje debate o problemima s kojima se crkva suočava.

Reforme vatikanske birokratije – poznate kao Kurija – i Vatikanska banka nalaze se na dnevnom redu sastanka.

Prošle godine evropski regulatori rekli su da banka ne radi dovoljno o pitanju borbe protiv pranja novca, dok je papin sobar proslijedio povjerljive dokumente Vatikana medijima.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da svi kardinali trebaju poštovati zavjet tajnosti koji su dali.

“Ako neko sazna da bilo ko krši zavjet, onda to treba odmah da se objavi”, rekao je on na konferenciji za novinvare.

Američki kardinali su u srijedu prestali održavati dnevne konferencije za novinare, nakon što su neki izrazili zabrinutost da je ugrožena tajnost skupa.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.

Izvor: Agencije