Kritike medijskog izvještavanja o Ocalanu

Erdogan pozvao medije na samocenzuru pri izvještavanju o mirovnom procesu (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je medije za potkopavanje tek pokrenutog kurdskog mirovnog procesa i pozvao novinare da se samocenzuriraju ako vole svoj narod, čime je izazvao negodovanje novinara.

Erdogan je tokom vikenda osudio članak u dnevnom listu Milliyet u kojem je prenesen sastanak između kurdskog gerilskog vođe Abdullaha Ocalana i kurdskih političara, prenosi Hina.

“Ako želite nastaviti s ovakvim novinarstvom, tada ga ne trebamo… ko god radi na sabotiranju ovog procesa je protiv mene, mojih prijatelja i Vlade”, rekao je Erdogan.

“Ako imate i mrvicu ljubavi za ovu zemlju, za ovaj narod… ne možete pisati ovakve članke”, dodao je premijer.

Čelnik turskog Udruženja naprednih novinara Ahmet Abakay je uzvratio da “novine i TV stanice nisu korporacije vezane uz Vladu”.

“Novinari također nisu javni službenici ili dužnosnici premijera. U zemljama s demokratijom, premijeri se ne mogu miješati u slobodu izražavanja i medija, kao i u pravo ljudi na pristup informacijama”, poručio je Abakay.

Historijski proces

Ocalan, čelnik zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) od oktobra vodi mirovne pregovore iz zatvora, a prošli se mjesec sastao oko spomenutih pregovora sa izaslanstvom glavne kurdske Partije mira i demokratije (BDP), koja ima 29 poslanika u turskom parlamentu, podsjeća agencija Anadolija.

Ocalan se u zatvoru nalazi od 1999. godine, a transkript sastanka pokazuje njegovu frustraciju zbog krhkog mirovnog procesa i upozorenje Vladi da ne pokušava diktirati uvjete.

Zastupnica BDP-a Pervin Buldan prenijela je medijima Ocalanovu poruku, u kojoj je razgovore ocijenio historijskim koracima koji prethode historijskom procesu.

“Sve strane moraju biti pažljive i osjetljive u tom procesu. Država ima zatvorenike. PKK drži zarobljenike i mora se dobro odnositi prema njima. Nadam se da će u najskorije vrijeme svi zarobljenici biti sa svojim porodicama”, kazala je Buldan.

Turska Vlada ranije je saopćila da neće voditi neposredne razgovore sa Ocalanom, ali i izrazila spremnost na razgovore sa legitimnim političkim predstavnicima svih naroda u toj zemlji.

Izvor: Agencije