UN spreman posredovati u pregovorima u Siriji

Ujedinjeni narodi (UN) su spremni posredovati u mirovnim pregovorima između sirijskog režima i opozicije, saopćili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i specijalni izaslanik Svjetske organizacije i Arapske lige (AL) Lakhdar Brahimi.

“UN će pozdraviti i biti spreman da olakšaju dijalog između snažne i reprezentativne delegacije iz opozicije i pouzdane, ovlaštene delegacije sirijske Vlade”, navodi se u zajedničkom saopćenju izdatom u subotu navečer.

Komandosi obučavaju pobunjenike

Instruktori pripadnici američkih specijalnih snaga obučavaju opozicione grupe koje se bore protiv sirijske Vlade, javila je u nedjelju državna novinska agencija Sana.
Američki komandosi obučavaju pobunjenike u kampovima na teritoriji Jordana. Program obuke počeo je krajem 2012. godine u bazi na privatnoj teritoriji u sjevernom predgrađu jordanske prijestonice Aman.
Osim američkih instruktora, sirijske pobujenike obučavaju i francuski i britanski komandosi, javlja Sana. Agencija navodi da američka vojska organizira izviđačke akcije u Siriji iz pravca Jordana i Libana.
Tim akcijama američka vojska, također, priprema operacije, podržavajući sirijske pobunjenike, navodi agencija, pozivajući se na pisanje francuskog lista Figaro.

U saopćenju se dodaje da bi takav dijalog mogao biti održan “prema dogovorenom rasporedu”, prenosi AFP.

Ban i Brahimi sastali su se u Švicarskoj i razgovarali o “nedavnim izjavama sirijske Vlade i opozicije koje su nagovestile njihovu spremnost da se uključe u dijalog”, saopćio je UN.

“Obojica su izrazila veliku zabrinutost zbog neuspjeha međunarodne zajednice da djeluje složno, kako bi okončala sukob u kojem je oko 70.000 ljudi poginulo, a neuporedivo više raseljeno unutar i van Sirije”, dodaje UN.

Oba zvaničnika također su upozorila da su i režim predsjednika Bashara al-Assada i pripadnici opoziciji “postajali sve nemarniji prema ljudskim životima” kako se dvogodišnji sukob razbuktavao.

Zločince privesti pravdi

Ban i Brahimi naglasili su i da počinioci ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti moraju biti privedeni pravdi.

Ban je u petak u Ženevi izrazio izuzetnu zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji i, komentirajući nedavne izjave lidera Nacionalne koalicije opozicionih i revolucionarnih snaga Ahmeda Muaza al-Hatiba i šefa sirijske diplomatije Valida al-Muallema o spremnosti za dijalog, rekao da postoji veoma mali prostor za mogućnost pregovora između sirijske Vlade i opozicije.

Generalni sekretar je, također, upozorio da spirala konflikta i “vojna solucija” u Siriji vodi ka podjeli te zemlje.

U međuvremenu su sirijski pobunjenici ubili 34 pripadnika Vladinih snaga u napadu na jednu policijsku akademiju u provinciji Halep, na severu zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Pobunjenici su u nedjelju u zoru “preuzeli kontrolu nad velikim dijelom policijske akademije” u gradu Kal al-Assal, poslije višednevnih žestokih borbi za kontrolu jednog od posljednjih režimskih bastiona u zapadnom dijelu provincije Halep, navedeno je u saopćenju koje prenosi AFP.

Opservatorija je saopćila da nema saznanja o tome da li ima žrtava među pobunjenicima, ali je ranije izvijestila da u borbama za kontrolu te policijske akademije ima na desetine ubijenih na obje strane.

Pobunjenici preuzeli zatvor

U subotu su pobunjenici izvršili napad na glavnu zgradu te policijske akademije, koja je u ruševinama.

Gordon novi koordinator SAD-a

Američki predsjednik Barack Obama imenovao je novog koordinatora za Bliski istok, sjevernu Afriku i regiju Perzijskog zaljeva, objavila je Bijela kuća.
Novi dužnosnik je Philip Gordon, stručnjak za vanjsku politiku, koji će dužnost preuzeti 11. marta.
On je bio pomoćnik državne sekretarke za evropske i euroazijske poslove od maja 2009. godine i bio je nadležan za politiku SAD-a spram 50 zemalja, NATO i Evropsku uniju (EU).
Prije toga je Gordon bio Obamin savjetnik za vanjsku politku tokom predsjedničke kampanje 2008. godine.

Pobunjenici su tokom noći zauzeli zatvor u gradu Rakka, u istoimenoj provinciji na sjeveru Sirije, i oslobodili nekoliko stotina zatvorenika, saopćio je SOHR, čije je sjedište u Londonu.

“Vladine snage su se povukle iz centralnog zatvora u Rakki poslije višednevnih sukoba”, navela je Opservatorija.

Pobunjenici su preuzeli zatvor i oslobodili nekoliko stotina zatvorenika, tvrdi Opservatorija, dodajući da su neki od zatvorenika prebačeni u obližnji Tal Abaid, gdje će biti izvedeni pred lokalni sud.

Zatvor je preuzet nakon žestokih sukoba u subotu između pobunjenika i sirijske vosjke u pregrađu Rakke, navodi AFP.

U tim sukobima je poginulo 16 pobunjenika i 14 vojnika.

“Spreman sam za dijalog s nenaoružanom opozicijom i nemam namjeru podnijeti ostavku”, izjavio je sirijski predsjednik Bashar al-Assad u razgovoru za Sunday Times.

“Spremni smo razgovarati sa svima, uključujući i pripadnike militantnih skupina koji polože oružje”, rekao je on tokom razgovora koji je snimljen prošle sedmice u Damasku.

Assad kritizira London

“Mi možemo pregovarati s opozicijom, ali ne možemo pregovarati s teroristima”, ponovio je službeni stav sirijskih vlasti.

Krajem februara, tokom posjete Moskvi, sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Muallem prvi put je spomenuo da su sirijske vlasti spremne razgovarati s pobunjenicima o završetku rata.

Opozicija je odbacila bilo kakve pregovore prije odlaska Assada sa vlasti.

“Nijedan domoljub ne može zamisliti život izvan svoje zemlje. Ja sam kao i ostali domoljubi”, rekao je Assad i dodao kako odlazak sa vlasti neće riješiti krizu u zemlji.

“Ako je taj argument tačan, to bi značilo da bi borbe prestale istog trenutka kad ja više ne bih bio na vlasti. To je apsurdno, kao što se jasno vidi iz primjera u Libiji, Jemenu i Egiptu”, naglasio je on.

Assad je kritizirao odluku Londona da se pobunjenicima može poslati dodatna pomoć ako se radi o neubojitim vojnim sredstvima.

“Kako ćemo očekivati smanjenje nasilja kad oni [Britanci] žele slati vojnu opremu, a teroristi ne pokušavaju pokrenuti pregovore među Sirijcima”, rekao je sirijski predsjednik.

Izvor: Agencije