Abbasi: Iran gradi 3.000 naprednih centrifuga

Rečeno je samo to da će centrifuge biti domaće proizvodnje (AP)

Iran gradi oko 3.000 naprednih centrifuga za obogaćivanje urana, izvijestili su iranski mediji, što je korak koji će vjerovatno povećati zabrinutost Zapada zbog spornog nuklearnog programa vlasti u Teheranu.

IAEA traži pristup Parchinu

Čelnik IAEA Yukiya Amano zatražio je u ponedjeljak da Iran njegovim inspektorima odmah omogući pristup vojnom postrojenju u Parchinu, u kojem se, po sumnjama IAEA-a, provode ispitivanja povezana s razvojem nuklearnog oružja.
“To bi bio pozitivan korak sa iranske strane i pokazao bi spremnost Teherana na saradnju s našom agencijom na pitanjima koja su nam suštinski važna”, kazao je on u govoru pred guvernerima IAEA-a u Beču.
Amano je rekao 35-članom upravnom odboru Agencije da “ne može izvijestiti ni o kakvom napretku” u posljednjih godinu dana u pogledu rješavanja nedoumica oko iranskog nuklearnog programa.
IAEA godinu dana pokušava uvjeriti Iran da s njom sarađuje u istragama nekih sumnjivih procesa u razvoju nuklearnog programa.
Amano je kazao da IAEA ostaje predana konstruktivnom dijalogu s Iranom, ali da se pregovori moraju “ubrzati i rezultirati uskoro nekim konkretnim rezultatima”.
Prioritet IAEA-a je inspekcija Parchina, postrojenja jugoistočno od Teherana, u kojem je Iran navodno sagradio eksplozivnu komoru koju koristi za nuklearne testove, što Islamska Republika to negira.

Iran je ranije ove godine najavio da će instalirati novu generaciju centrifuga u svom pogonu za obogaćivanje urana u Natanzu, ali se u izvještajima iranskih novinskih agencija prvi put pojavljuje njihov konkretan broj, prenosi Reuters.

Iranski mediji su se pozivali na Fereidouna Abbasija, šefa iranske Organizacije za atomsku energiju, koji je rekao da Iran proizvodi 3.000 centrifuga nove generacije.

“Konačna proizvodna linija tih centrifuga došla je do kraja i uskoro će ranija generacija tih centrifuga s niskom efikasnošću biti uklonjena”, rekao je Abbasi, prema agenciji Fars.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je ranije ove godine da je 180 centrifuga tipa IR-2m i praznih kućišta tih centrifuga postavljeno u pogonu u blizini grada Natanza, u središnjem Iranu.

Pakistanske centrifuge

Te nove centrifuge, 2,5 puta efikasnije od starijih modela, još uvijek nisu bile operativne.

Ako se uspješno stave u funkciju, takve mašine mogu omogućiti Iranu da značajno ubrza akumulaciju nuklearnog goriva, za koje Zapad strahuje da se može koristiti u atomskom oružju.

Iran tvrdi da je uran obogaćuje samo za miroljubive svrhe.

Prema pisanju časopisa Foreign Policy, novi model centrifuge je iranski dizajnirana varijanta centrifuge P-2 koja se koristi u pakistanskom nuklearnom programu.

Izvorni P-2 dizajn, koji je Iran dobio 1995. godine iz mreže oca pakistanske atomske bombe Abdula Qadeer Khana, bio je iranskim inžinjerima očito previše zahtjevan za proizvodnju bez vanjske pomoći.

Iranski stručnjaci navodno su uspjeli izgraditi i testirati nekoliko centrifuga u Natanzu, ali Institut za nauku i međunarodnu sigurnost vjeruje da Iran ne može napraviti veliki broj IR-2 bez uvoza određenih ključnih stavki, piše ovaj magazin.

Isti kapacitet proizvodnje

Nova iranska centrifuga zadržava isti kapacitet proizvodnje kao pakistanska P-2.

Obje mogu obogatiti uran oko 2,5 puta brže od centrifuge P-1, s kojima Iran već radi u Natanzu.

Iako to nije dokaz da Iran provodi nuklearno oružje, uvođenje centrifuga IR-2 može učiniti “prelomni” nuklearni scenarij lakše izvedivim u srednjoročnom periodu.

Iran je imao nekih problema usavršavajući rad svojih P-1 centrifuga, ali jedan nuklearni zvaničnik je rekao da je IR-2 “dorađeniji” nego nepouzdani P-1.

Uran se kao gorivo za nuklearne elektrane obogaćuje na nivo od dva do pet posto, dok se za reaktore u nuklearnim podmornicama i nosačima aviona koristi visoko obogaćeni uran, kao i za nuklearno oružje, gdje je nivo obogaćenosti 90 posto.

Izvor: Agencije