Berlusconi želi koaliciju sa Bersanijem

Bersanjeva Demokratska partija prošlog mjeseca je pobijedila na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu (EPA)

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u petak da je spreman da podrži koalicionu vladu sa liderom italijanske ljevice Pier Luigijem Bersanijem, ali je odbacio tehnokratsku vladu, kao što je ona na čijem je čelu odlazeći premijer Mario Monti.

“Naš stav se nije promijenio. To smo potpuno jasno rekli predsjedniku”, izjavio je lider desnog centra, Berlusconi, nakon susreta sa italijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

‘Tragično iskustvo’

Berlusconi je dodao da smatra da postoji mjesta za dogovor po nizu mjera vezanim za ekonomsku krizu u kojoj se nalazi Italija i insistirao na činjenici da bilo koja vlada mora biti formirana od političkih partija, navodeći “tragično iskustvo” Montijeve Vlade, prenosi Reuters.

Roberto Maroni, lider Sjeverne Lige također je odbacio još jednu tehnokratsku vladu, rekavši da bi u tom slučaju bolje bilo ponoviti izbore.

Bersani i njegova Demokratska partija prošlog mjeseca je pobijedio na izborima, ali nije osvojio apsolutnu većinu, a Berlusconijeva partija Narod slobode i njeni saveznici su na izborima osvojili drugo mjesto.

Izvor: Agencije