Odstupio vođa sirijske opozicije

Ahmad Mouaz al-Khatib, sirijski opozicioni lider, podnio je ostavku u Nacionalnoj koaliciji, rekao je njegov glasnogovornik Al Jazeeri.

Mohamed Ali rekao je da je ostavka uslijedila nakon sastanka u subotu s Evropskom unijom, koji je “rezultirao postizanjem ničega”.

U saopćenju objavljenom na Facebook stranici u nedjelju, Al-Khatib je potvrdio svoje istupanje iz grupe koju su priznale desetine zemalja i organizacija kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

“Dajem ostavku u Nacionalnoj koaliciji kako bih mogao raditi sa slobode koja nikako ne može biti osigurana u službenoj instituciji”, navodi Khatib u saopćenju.

“Sirijski režim nas već dvije godine kolje naočigled svijeta, divljački i bez presedana”, rekao je Khatib.

“Uništavanje sirijske infrastrukture, pritvaranje nekoliko desetina hiljada ljudi, protjerivanje stotina hiljada, kao i posljednje tragedije koje su se desile – dovoljan su razlog da međunarodna zajednica dozvoli narodu da se brani”, dodao je on.

Njegova ostavka dolazi nekoliko sati nakon što je Arapska liga uputila poziv opozicionoj koalicije da prisustvuje samitu u Kataru slijedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera