Seul za hakerske napade sumnjiči Pjongjang

Vojska Južne Koreje je u pripravnosti nakon hakerskog napada za koji sumnjiči Sjevernu Koreju. U napadu su blokirane kompjuterske mreže tri televizijske stanice i dvije banke, a zvanični Seul tvrdi da je riječ o podmuklim, simultanim napadima na pet institucija.

Srušene su kompjuterske mreže kanala YTN, kao i državnih televizijskih mreža KBS i MBC. Na meti napada našle su se dvije velike banke, Shinhan i Nonghyup, zajedno sa tri podružnice.

„Još nije poznato ko su počinioci, niti koji su uzroci napada. Riječ je o veoma sofisticiranom napadu. Čim je zaražen kompjuter jednog zaposlenika, virus se brzo proširio na cijelu organizaciju“, naveo je Moon Song-chun, stručnjak za internetsku sigurnost.

Iz ureda južnokorejske predsjednice Park Guen-Hye saopćeno je da je oformljen zajednički civilni i vojni tim koji će istražiti napad. Jedan zvaničnik je za novinsku agenciju Yonhap izjavio da će utvrditi da li iza napada stoji Sjeverna Koreja.

„Predsjednica Park Geun-Hye naredila je da se odmah reagira i detaljno istraže mogući uzroci napada“, rekla je glasnogovornica predsjednice Južne Koreje Kim Haeng.

Očekivano, najveća sumnja pala je na Sjevernu Koreju. Pjongjang je od 2009. optužen za pet hakerskih napada na južnog susjeda, a u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno prijeti Seulu i njegovim saveznicima.

Logika napada

Prošle sedmice, internetske stranice sjevernokorejskih medija bile su blokirane dva dana za što je Sjever okrivio SAD i Južnu Koreju i saopćio da će snositi posljedice, podsjetio je novinar Al Jazeere Harry Fawcett koji je boravio u Seulu.

U banci Shinhan, bankomati i internet bankarstvo vraćeni su u funkciju nakon dva sata, ali napad je pokazao slabosti južnokorejskih medija i finansijskih institucija.

„Stručnjaci za sigurnost na internetu kažu da je logika napada na civilne institucije dvojaka. Riječ je o izazivanju zabrinutosti kod korisnika, a napadači mnogo manje rizikuju nego pri napadima na vladu ili vojsku“, dodao je Fawcett.

„Vlada može uvesti određene vojne mjere zbog kojih će hakeri biti na oprezu i dobro razmisliti prije nego što ugroze nacionalnu sigurnost“, dodao je Moon Song-chun.

Slijedi težak forenzički zadatak otkrivanja ko stoji iza napada i još teži – uvođenje mjera koje će spriječiti slične napade u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera