Krajem aprila povlačenje Francuza iz Malija

Francuska je 11. januara ove godine pokrenula vojnu intervenciju u Maliju (AFP)

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian najavio je skoro povlačenje trupa iz Malija. U obraćanju Parlamentu u srijedu rekao je kako bi akcija povlačenja trebala početi krajem aprila.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault je, spominjući sastanak koji se treba održati idućeg ponedjeljka sa zvaničnicima Narodne skupštine i Senata, precizirao da će taj susret omogućiti da se ustanove rezultati vojnih operacija koje je Francuska vodila u Maliju.    

„Održat će se debata o ovim operacijama u skladu sa Ustavom“, rekao je Ayrault.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je ranije spomenuo da će prvo povlačenje francuskog kontigenta početi u martu, a zatim je predsjednik Francois Hollande obećao smanjenje broja vojnika “od aprila”.

Počast vojnicima

Vlada spominje kraj aprila za početak povlačenja 4.000 vojnika, a do tog trenutka francuske trupe će nastaviti sa borbenom misijom, naročito u pograničnom dijelu sa Alžirom.
 
Premijer je u Skupšini odao počast francuskoj vojsci angažiranoj od 11. januara.

“Ona je naša čast, dokaz da Francuska može biti na visini svojih ambicija i ja obećavam – ona će isto raditi svuda gdje to bude potrebno”, rekao je Jean-Marc Ayrault.

Francuska je 11. januara pokrenula vojnu intervenciju u toj afričkoj državi. Planirana je kao pomoć Vladinim snagama da vrate kontrolu nad sjeverom zemlje, koji je bio pod kontrolom pobunjeničkih vojnih formacija.

Od početka operacija u Maliju poginulo je pet francuskih vojnika.

Izvor: Agencije