Snježna oluja u zapadnoj Evropi

Građani zapadne Evrope u utorak ujutro su osvanuli sa istim problemom. Neočekivana sniježna oluja, izazvala je prometni kolaps u nekoliko država.

Iako je kalendarski gledano, zima na izmaku, Evropu je pogodila velika snježna oluja. Osim velikih minusa, saobraćajnog kolapsa i otkazanih letova, mnoga domaćinstva su bez električne energije.

Nakon pretežno sunčanog vikenda, Pariz je osvanuo pokriven snijegom, koji je prouzrokovao velike probleme za vozače i putnike.

Iz francuske željeznice poručili su putnicima da ne pokušavaju doći u Pariz u jutarnjim satima. Broj letova na pariskim aerodromima smanjen je za četvrtinu. Ukoliko snijeg ne prestane padati, aerodromi će biti zatvoreni do daljnjeg.

Brojni sudari

Na cestama u Njemačkoj, led je prouzrokovao mnoge sudare, u kojima je jedna osoba poginula. Javni prevoz Berlina nije potpuno u funkciji. Nekoliko regionalnih vozova je otkazano, a ostali kasne.

Treći najprometniji aerodrom u Evropi, onaj u Frankfurtu, zatvoren je od utorka ujutro. Otkazano je blizu 213 jutarnjih letova, a preostalih dnevnih 1250 na čekanju je.

I u jugoistočnom dijelu Engleske, snijeg je izazvao slične probleme kao u Njemačkoj i Francuskoj. Lokalne vlasti, hitna pomoć i agencija za autoceste imali su pune ruke posla tokom protekle noći.

Na autocestama je blizu stotinu vozača bilo primorano ostati do osam sati u svojim automobilima, pomjerajući se, kako navodi jedan očevidac, metar po metar.

Niske temperature i snježne padavine očekuju se i u narednim danima.

Izvor: Al Jazeera