Pjongjang prijeti Seulu napadom na otok

Kim je informirao oficire na prvoj liniji o njihovoj misiji da 'napadnu' Baengnyeong i pretvore taj otok u 'more vatre' (Reuters)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un zaprijetio je kako će “zbrisati” jedan južnokorejski otok nakon što je Pjongjang došao na udar novih sankcija Sjedinjenih Američkih Država i optužbi Ujedinjenih naroda za ugrožavanje ljudskih prava,

Tokom posjete vojnim jedinicama na prvoj liniji u ponedjeljak, Kim je informirao oficire o njihovoj misiji da “napadnu” Baengnyeong i pretvore ovaj otok u “more vatre”.

“Kada se jednom izda naredba, trebate slomiti lude neprijatelje, popuno im presječi dušnike i jasno im pokazati kako izgleda pravi rat”, izjavu lidera Sjeverne Koreje prenijela je Korejska Centralna Novinska Agencija (KCNA).

Vojne tenzije između Seula i Pjongjanga trenutno su na najvećem nivou u posljednjim godinama, a komunistička država je zaprijetila nuklearnim odgovorom na sankcije UN-a, nametnute nakon trećeg atomskog testa prošlog mjeseca.

Zvaničnik administracije u Baengnyeongu Kim Young-gu izjavio je kako su skloništa građana na otoku potpuno opremljena i seoska vijeća su u najvišem stepenu opreza.

“Trenutno ne postoji neka masovna selidba stanovnika otoka na kopno, ali, iskreno rečeno, malo smo prestrašeni”, izjavio je za agenciju AFP.

Znak protesta

Sporna morska granica dvije Koreje na zapadu bila je poprište smrtonosnih mornaričkih sukoba 1999, 2002. i 2009. godine.

Sjeverna Koreja je objavila svoje jednostrano odbacivanje primirja, 60 godina od Korejskog rata, kao i paktove o nenapadanju, potpisane sa Seulom, u znak protesta za zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje i SAD koja je počela u ponedjeljak.

Kriza predstavlja ranu provjeru za novu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye, koja je položila zakletvu prije dvije sedmice, dok su analitičari zabrinuti, jer se pitaju dokle je neiskusni Kim Jong-un spreman ići.

Unutarpolitički sukob stvara pometnju nove Vlade u Seulu, a nominirani za mjesto ministra odbrane Kim Byung-kwan upozorio je kako odgađanje njegove potvrde na poziciju predstavlja ogromni rizik.

“Osjećam veliku količinu opasnosti. Nikada ne bi smjeo postojati ni najmanja praznina u nacionalnoj odbrani, a kamoli u ovakvo vrijeme”, izjavio je.

U potezu koji će izazvati novu salvu žestoke retorike Pjongjanga, SAD su u ponedjeljak nametnule nove sankcije vodećoj sjevernokorejskoj banci za stranu razmjenu, kao i četvorici zvaničnika.

Drugi front

Ova azijska država je doživjela i napad na drugom frontu, u sjedištu Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, gdje je specijalni izvještač za ljudska prava u Sjevernoj Koreji predstavio seriju optužbi za zlostavljanja i zločine protiv čovječnosti.

Kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji “dostigla su kritičnu tačku”, kazao je Vijeću Marzuki Darusman, te naveo primjere uskraćivanja hrane, mučenja i proizvoljnih privođenja.

Potcrtao je brige mreže da se u političkim zatvorima nalazi najmanje 200.000 osoba i zatražio istragu međunarodnih organa.

Izvor: Agencije