Crni dim iznad Vatikana, papa nije još izabran

Crni se dim vinuo iz dimnjaka Sikstinske kapele u utorak navečer, što znači da novi papa, kako se i pretpostavljalo, nije izabran prvog dana konklava.

Kardinali će glasanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasanja).

Ne bude li novi papa izabran do tada, glasanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

U srijedu, a moguće i u četvrtak, mnoge će oči biti uprte u dimnjak postavljen na krovu Sikstine, iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran.

Iako kardinali glasaju četiri puta na dan, listići se, ne bude li izbora, ne spaljuju na kraju svakog glasanja nego jednom na kraju jutarnjeg turnusa i jednom na kraju popodnevnog.

Direktor papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo je u utorak u 17.35 sati “Extra omnes” (svi van) i zatvorio vrata Sikstinske kapele, u kojoj je ostalo 115 kardinala izbornika koji će pred Michelangelovim “Posljednjim sudom” održati prvi krug glasanja za izbor novog pape, prenosi Hina.

Kardinali su do Sikstine stigli u tradicionalnoj svečanoj procesiji iz Pavlovske kapele. Prije nego li su za njima zatvorena vrata, kardinali su čuli nagovor za izbor pape malteškoga kardinala Prospera Grecha (87) i zatim još jednom pojedinačno položili zavjet šutnje držeći ruku na Evanđelju.

Izbornici će u utorak glasati samo jednom, a prije toga će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Dim iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstine može se očekivati oko 19 sati i gotovo će sigurno biti crn, jer nijedan papa u modernoj historiji nije izabran u prvom krugu glasanja.

Kardinali će glasanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

Kardinale će tokom sastanka u Sikstinskoj kapeli pratiti 90 službenika, među kojima se nalaze i medicinske ekipe. Oni će pomagati kardinalima sve dok se ne kaže “extra omnes”, odnosno da svi, osim kardinala, moraju napustiti kapelu.

Nakon povlačenja Benedikta XVI prošloga mjeseca, kardinali su se ove sedmice sastali nekoliko puta skicirajući kvalitete čovjeka koji bi trebao voditi Rimokatoličku crkvu, potresenu pedofilskim skandalima i lošim upravljanjem.

“Posljednji put izabrali smo čovjeka velikog ugleda, tri ili četiri puta većega od bilo kojeg drugog kardinala”, rekao je francuski kardinal Philippe Barbarin, misleći na Josepha Ratzingera, koji je 2005. za papu izabran u roku od samo 24 sata.

Utjecaj skandala

Novinarka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid javila je iz Vatikana da je glasnogovornik Vatikana svećenik Federico Lombardi potvrdio da kardinali najvjerovatnije neće izabrati papu u utorak navečer.

Zbog povlačenja Benedikta XVI i skandala koji pogađaju Crkvu teško je predvidjeti ko će biti izabran, rekla je ona.  

„Mislim da postoji široko slaganje o velikom PR problemu za Vatikan, zbog seksualnih skandala i VatiLeaks skandala“, navela je naša reporterka.

Afera VatiLeaks odnosi se na povjerljive papinske dokumente koje je prošle godine objavio italijanski novinar.

Abdel-Hamid je kazala da, pogotovo u Evropi, postoji viđenje da Crkva mora biti  fleksibilnija zbog promjena u modernom svijetu.

Dodala je da ne postoji jasan favorit za novog papu, ali da se posljednjih dana spominje više kandidata koji bi mogli naslijediti Benedikta XVI.

‘Posljednji tweet’

Al Jazeerina novinarka Barbara Serra, koja izvještava sa Trga svetog Petra, kazala je da je Italijan Angelo Scola favorit kladioničara.

Međutim, dodala je da činjenica da on dolazi iz Italije neće ići u njegovu korist, jer postoji snažan pritisak unutar Crkve da se izabere neevropski papa.

Mogući kandidat je i kardinal Peter Turkson iz Gane, koji ima iskustva u vođenju afričkih katolika, ali ne i u vođenju vatikanske administracije.

Naša reporterka je navela da mogući „kompromisni kandidati“ uključuju kardinala Leonarda Sandrija, rođenog u Argentini, a čiji su roditelji iz Italije, te kardinala Odila Scherera, brazilskog nadbiskupa koji ima njemačko porijeklo.  

Putem sprava za elektronsko ometanje, u Sikstinskoj kapeli su blokirane sve komunikacije, a Vatikan je objavio da će bilo koja osoba koja kontaktira nekoga izvan konklave biti ekskomunicirana.

Neki od kardinala su putem Twittera poslali posljednji pozdrav prije nego što će biti odsječeni od ostatka svijeta.  

 „Posljednji tweet prije konklave“, objavio je na svom profilu južnoafrički kardinal Wilfrid Napier.

‘Habemus papam’

Ako papa bude izabran, bit će pušten bijeli dim, dok će crni dim značiti da kardinali još nisu izabrali papu.

Nakon što bude izabran, novi papa će u “sobi plača” obući papinsko odijelo, a 40 minuta nakon toga predsjednik Odbora za međuvjerski dijalog i francuski kardinal poznat kao Protodiacano, Jean-Louis Tauran, će najaviti novog papu.

Tauran će se sa velike lože Bazilike Svetog Petra obratiti narodu riječima ”habemus papam”, što znači “imamo papu”, nakon čega će predstaviti 266. papu Rimokatoličke crkve.

Prema papinskom pravilniku, da bi bio izabran  novi papa, potrebno je da ga podrže dvije trećine kardinala, odnosno njih 77.

Ukoliko se kardinali tokom 33 kruga biranja ne usaglase, u 34. krugu odlučujućim će se smatrati odluka većine ili mogu uzeti imena dvojice kardinala koji su dobili najviše glasova i većinom izabrati jednog od njih.

Odnos snaga u konklavi nije ujednačen. Šezdeset od 115 kardinala izbornika dolazi iz Evrope (28 je Italijana), a samo 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije i jedan iz Australije.

Otac Federico Lombardi, direktor novinskog ureda Svete Stolice, izjavio je u subotu da bi, ako sve bude teklo po planu, konklava koja počinje u utorak trebala trajati dva do najviše četiri dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije