Obustavljene sjednice libijskog Parlamenta

Mohammed al-Magarief je rekao da je odluka potaknuta nedostatkom sigurnosti (EPA)

Libijski Parlament je objavio da će privremeno obustaviti svoje glavne aktivnosti zbog sigurnosnih razloga, nakon incidenta u kojem su naoružani demonstranti upali u Skupštinu.

Libijska novinska agencija je citirala predsjednika Općeg narodnog kongresa Mohammeda al-Magariefa, koji je rekao da je odluka potaknuta nedostatkom sigurnosti, te da će se sastanci nastaviti kada se pronađe sigurno mjesto.

Zakonodavci su bili prisiljeni da napuste glavni kompleks Parlamenta u Tripoliju početkom februara, kada su ga okupirali veterani ranjeni tokom ustanka iz 2011. godine. Veterani su tražili liječenje u inostranstvu.

U utorak su naoružani demonstranti upali na sastanak Kongresa u zamjenske prostorije koje su koristili zakonodavci.

Zabrana djelovanja

Demonstranti su tražili zabranu političkog djelovanja zvaničnicima povezanim sa režimom smijenjenog Muammara Gaddafija.

Na Al-Magariefa je otvorena vatra dok je napuštao sastanak.

Ministar unutrašnjih poslova tada je rekao da su napadači bili u grupi Libijaca koji su tražili usvajanje zakona kojim bi se zabranilo političko djelovanje bivših Gaddafijevih saradnika.

Napadači su otvorili vatru na automobil predsjednika Kongresa, ali niko nije bio povrijeđen.

Mohammed al-Magarief, bivši ambasador Libije u Indiji, preživio je oružani napad u januaru, kada je bio napadnut u svom domu.

Šesnaest mjeseci od smrti Gaddafija libijski zvaničnici i dalje imaju problema sa organiziranjem efikasne snage sigurnosti i nametanjem kontrole pobunjenicima.

Izvor: Agencije