Berlusconi se založio za nove izbore

Berlusconi: Ako ne budemo mogli upravljati državom i provoditi reforme, nastat će najkompliciranija situacija (AP)

Bivši italijanski premijer i lider bloka desnog centra Silvio Berlusconi založio se za održavanje novih parlamentarnih izbora ukoliko glavne političke snage u ovoj evropskoj državi ne mogu formirati vlast.

“Ne bih se mnogo bunio protiv nastavka predizborne kampanje i da se, uz hitnu promjenu izbornog zakona, krene na nove izbore”, rekao je nekadašnji šef vlade Italije i medijski magnat na TV kanalu SkyTG24.

Prema njegovim riječima, “Italija mnogo riskira”.

“Svi gledaju u nas s velikim nemirom. Ako ne budemo mogli upravljati državom i provoditi reforme, nastat će najkompliciranija situacija”, istakao je Berlusconi.

Bez apsolutne većine

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano, koji po Ustavu treba uskoro jednom od političara povjeriti formiranje vlade, rekao je u petak kako ne smatra svrsishodnim održavanje novih izbora, podsjeća agencija RIA Novosti.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora održanih 24. i 25. februara, nijedna politička snaga nije osigurala apsolutnu većinu u oba doma nacionalnog Parlamenta.

U takvoj situaciji u pitanje je stavljeno formiranje nove vlade, koja mora dobiti podršku u oba doma, pa italijanski politički analitičari ne vide drugi izlaz osim da uskoro budu održani novi izbori, ali po promijenjenom izbornom zakonu.

Izvor: Agencije