U napadu u Iraku 18 ubijenih

Najnoviji napad uslijedio je samo dan pošto su 32 osobe ubijene u napadima širom Iraka (EPA)

U napadu bombaša samoubice sjeverno od Bagdada, koji je imao za metu paravojne snage koje se bore protiv Al Kaide, porastao je broj žrtava na 18, kazali su irački zvaničnici.

Dva policijska službenika kažu da je bombaš samoubica, koji je detonirao eksploziv u ponedjeljak, ubio najmanje 18 osoba i 42 ranio, javio je AP.

Bombaš samoubica je izvršio napad dok su pripadnici paravojnih snaga čekali u redu za plaću u gradu Tajiju.

Tri službenika hitne pomoći potvrdili su broj žrtava.

Ovaj napad je sedmi samoubilački napad u Iraku u posljednjih 30 dana, javio je Reuters.

Sunjtski plemenski borci iz grupe Sahwa, Sinovi Iraka, okupili su se u uredu u Taji otprilike 20 kilometara sjeverno od prijestolnice kada je bombaš detonirao eksploziv.

Sahwi pripadaju borci koji su se okrenuli protiv lokalnog ogranka Al-Kaide u centru sunijske pokrajine Anbar.

Masovni protesti sunita

Ogranak Al-Kaide, Islamska država Iraka, prošle godine je obećao da će vratiti zemlju izgubljenu tokom dugotrajnog rata protiv snaga SAD-a i njihovih partnera i pozvao iračke sunije da ustanu protiv Vlade Nurija al-Malikija.

Premijer Maliki suočava se s masovnim protestima sunijskih muslimana, koji tvrde da Vlada marginalizira njihovu zajednicu nakon pada Saddama Husseina i uspona šijske većine u Iraku.

Najnoviji napad uslijedio je samo dan pošto su 32 osobe ubijene u napadima širom Iraka, uključujući 30 žrtava eksplozije automobila-bombe, čija meta je bilo sjedište policije u Kirkuku.

Izvor: Agencije