Desetine žrtava protesta u Bangladešu

Sayedee okrivljen zbog zločiona počinjenih tokom rata za nezavisnost od Pakistana (AP)

Poseban sud za zločine počinjene tokom borbe za neovisnost Bangladeša od Pakistana, u četvrtak je u Dhaki izrekao treću presudu od osnutka i osudio na smrt vjerskog vođu što je popraćeno velikim protestima njegovih pristaša s najmanje 23 žrtve.

Potpredsjednik stranke Jamaat-e-Islami osuđen je na smrt zbog zločina počinjenih tokom rata za nezavisnost od Pakistana 1971.

Delwar Hossain Sayedee osuđen je u četvrtak zbog genocida, silovanja i religijskog progona.

Sayedee, koji je treći visokopozicionirani dužnosnik vjerske stanke Jamaat osuđen na tom posebnom sudu, odbacuje svaku krivnju.

Najmanje 23 osobe su ubijene, a blizu 200 ranjeno u sukobima pristaša Jamaate s policijom.

Demonstranti su zapalili hinduski hram i nekoliko kuća u okrugu Noakhali južno od Dhake, glavnoga grada u kojem su vlasti rasporedile sigurnosna pojačanja te interventnu policiju.

Hiljade protivnika Jamaata koji sedmicama protestiraju u Dhaki tražeći smrtnu kaznu za ratne zločine, pozdravilo je presudu.

Opći štrajk

U međuvremenu, Bangladeš je paraliziran općim štrajkom koji je sazvala njegova stranka u znak protesta zbog, kako se navodi, politički motiviranih sudskih procesa protiv cijelog vodstva stranke, uključujući predsjednika i potpredsjednika.

Ranije ovog mjeseca, lokalni krivični sud osudio je pomoćnika generalnog sekretara stranke Abdul Quader Mollu na doživotni zatvor, što je izazvalo proteste u kojima je poginulo 16 ljudi.

Presuda je također razljutila sekularne demonstrante. Deseci hiljada njih izašli su na ulice Dake kako bi zatražili egzekuciju lidera Jamaat e-Islamija.

Bangladeš je paraliziran općim štrajkom koji je sazvala njegova stranka u znak protesta zbog, kako se navodi, politički motiviranih sudskih procesa protiv cijelog vodstva stranke, uključujući predsjednika i potpredsjednika.

U četvrtak, 10.000 policajaca je na dužnosti,  dok su škole, prodavnice i ceste zatvorene.

Izvor: Agencije