Egipatska opozicija najavila bojkot izbora

Opozicioni lideri zahtijevaju zakonske garancije da će glasanje biti slobodno i fer (Reuters)

Savez egipatskih opozicionih partija bojkotirat će parlamentarne izbore, ističući da su najprije potrebne zakonske garancije da će glasanje biti slobodno i fer, javio je Reuters.

Nacionalni front spasa, savez liberalnih i ljevičarskih grupa, takvu odluku je donio na sastanku u glavnom gradu Egipta, saopćio je glasnogovornik Sameh Ashour.

Sudije su raspustile prethodni parlament, rekavši da izborni nisu bili prema Ustavu.

‘Svakodnevno pogoršanje’

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi zakazao je izbore u četiri faze za drugu polovinu aprila, podsjeća britanska agencija.

Jedan od lidera Fronta, nekadašnji generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El-Baradei, izjavio je u ponedjeljak da će izbori dovesti do haosa i da bi onda za kontrolu situacije trebalo angažirati vojsku, navodi Tanjug.

Prema njegovoj ocjeni, zemlja nije u stanju provesti izbore u sadašnjim teškim ekonomskim uvjetima, koji se “svakodnevno pogoršavaju”, a opozicija ističe da nema nacionalnog jedinstva, zbog čega strane zemlje neće htjeti pružati ekonomsku pomoć Egiptu.

Na posljednjim izborima, koji su održani u januaru 2012. godine, stranke s islamskim predznakom dobile su većinu glasova.

Izvor: Agencije