Tajne krijumčarske rute hrane i lijekova

Dijelovi sirijske pokrajine Latakije, koji su pod kontrolom pobunjenika, odsječeni su od svijeta, jer snage predsjednika Bashara al-Assada kontroliraju jedini granični prijelaz sa Turskom.

Stanovništvo Latakije u potpunosti zavisi od hrane i lijekova koje krijumčari uspiju unijeti u to područje. Reporter Al Jazeere Casey Kauffman pridružio se jednoj grupi na opasnom putovanju.

Tajne rute

Kreću se brzo i po mraku jer je ono što rade ilegalno, čak i ako ne prenose ništa osim nekoliko vreća krompira.

Borci, humanitarni radnici, trgovci – svi zavise od zaliha koje se prevoze jednom od tajnih krijumčarskih ruta između Turske i dijela sjeveroistočne Sirije pod kontrolom pobunjenika.

“U područja u kojima traju borbe ne dolazi nikakva roba, niti pomoć. Zato zavisimo od krijumčarenja. Režim nas napada, naporno je i opasno, ali nećemo odustati”, kaže krijumčar Abu Mohammed.

“Roba se oduvijek krijumčari između Turske i Sirije. Ali, ova tajna ruta posebno je značajna sada, jer sirijska vojska i dalje kontroliše jedini službeni prelaz u pokrajinu Latakiju”, javlja Kaufmann.

Zbog toga je krijumčarenje preko planina ključno za stanovništvo ovog područja.

Ali, koliko god robe krijumčari uspiju unijeti, jednostavno nije dovoljno.

Um Khaled čini sve što može kako bi svojoj djeci pružila barem osnovno. Ali, teško joj je bez pomoći supruga.

“Porodica je razdvojena. Svi smo na različitim stranama”, govori ona.

Intenzivirane borbe

Njen suprug i najstarija kćerka otišli su u bolnicu, u području pod kontrolom državne vojske. Nisu se uspjeli vratiti jer su u međuvremenu borbe intenzivirane i putevi odsječeni.

“Nemam prihoda, bez struje smo, čak ne dolazi ni dovoljno humanitarne pomoći. O mesu da ne pričam, nismo ga jeli već sedam ili osam mjeseci”, dodaje Um Khaled.

Stanovništvo ne umire od gladi, ali hrane i druge robe nema dovoljno za sve.

Čak i da ima, nekoliko planinskih krijumčarskih puteva neće im vratiti život koji su imali prije rata.

Izvor: Al Jazeera