Najmanje 50 mrtvih u zračnom napadu na Halep

U raketnom napadu sirijske vojske na četvrt grada Halepa koja je pod nadzorom pobunjenika ubijeno je najmanje 50 osoba.

Ruska diplomatija intenzivirala je posredničku ulogu u ratu u Siriji, ali ne podržava pozive Ujedinjenih naroda (UN) na suđenje sirijskim liderima zbog ratnih zločina.

Napredovanje pobunjenika u regiji Halepa, sirijska armija kaznila je snažnim raketnim protuudarom.

Neke od njih, poput razorne Scud rakete, pale su u stambena područja, ostavljajući iza sebe smrt i pustoš.

Ogromno razaranje na mjestu udara svjedoči o jačini eksplozije.

Rijeke izbjeglica

Među žrtvama ima i dvomjesečnih beba. Stanovnici pomoću teške mehanizacije pretražuju ruševine u nadi da ima preživjelih, dok su ranjeni evakuirani u obližnje bolnice.

Svakodnevni sukobi pokreću rijeke izbjeglica ka susjednim zemljama. Jordanski zvaničnici kažu da je od početka godine, njih blizu 90.000 našlo utočište u ovoj zemlji. Za mnoge, bila je to jedina preostala opcija.

Um Nasser, koja je iz Sirije izbjegla u Jordan, kazuje: “Kuće su nam uništene, ništa nemamo, osim ovo malo. Ako Bashar [sirijski predsjednik Bashar al-Assad] želi našu zemlju – eto mu je. Ovdje smo došli iz različitih skloništa, izbjegavajući kišu granata. Da nije bilo Slobodne sirijske armije da nas zaštiti, vjerovatno bi umrli pod ruševinama. Izgledaju li moja djeca kao teroristi? “

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova  Sergej Lavrov je u Briselu. Jedna od tema sastanka sa šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton bit će i razvoj situacije u Siriji.

Dodatni angažman ruske mornarice u Mediteranu i evakuacija ruskih državljana ukazuje na to da situacija postaje sve kompliciranija.

Rusija u ovom momentu ne podržava pozive UN-a na suđenje sirijskim liderima zbog ratnih zločina, ali će pokušati posredovati u unutarsirijskom dijalogu.

Krajem mjeseca u Moskvu stiže sirijski ministar vanjskih poslova, dok se i dalje čeka na potvrdu o dolasku čelnika Nacionalne koalicije.

Izvor: Al Jazeera