Armenija: Sargsjan ponovo predsjednik

Glasač na jednom od glasačkih mjesta u Armeniji čita izborne liste (Reuters)

Armenski predsjednik na odlasku Serž Sargsjan ponovo je izabran s 58,64 posto glasova birača, prema službenim konačnim podacima objavljenim u noći na utorak.

Centralna izborna komisija rekla je kako rezultati dobijeni sa svih biračkih mjesta nakon izbora održanih u ponedjeljak pokazuju da bivši ministar vanjskih poslova Rafi Hovanesjan zauzima drugo mjesto sa 36,75 posto glasova, prenosi agencija Hina.

Hovanesjan nije htio priznati privremene rezultate, ustvrdivši da je on pravi pobjednik izbora.

Pozvao je Sargsjana da prizna poraz, pozivajući se na velike izborne nepravilnosti.

No Eduard Šarmazanov, glasnogovornik Republikanske stranke Serža Sargsjana, komentirao je kako su ovo bili “najbolji izbori u historiji nezavisne Armenije. Oni pokazuju da su demokratski procesi nepovratni”, rekao je.

Negirane optužbe protivkandidata

Policija je usto zanijekala optužbe pobijeđenog kandidata nazvavši ih “očitim izmišljotinama”. Odziv je bio 60 posto.

Izbore u ponedjeljak nadgledalo je 600 stranih posmatrača, jer ih smatraju ispitom demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon teških sukoba tokom prijašnjih predsjedničkih izbora 2008.

Sargsjanovu pobjedu 2008. godine opozicija je proglasila namještenom i pokrenula proteste, koji su prerasli u sukobe sa deset žrtava.

Parlamentarne izbore 2012. godine, na kojima je pobijedila Sargsjanova Republikanska stranka, posmatrači OSCE-a ocijenili su nedovoljno demokratskim.

Izvor: Agencije