Ansaru preuzeli odgovornost za otmicu

Ansaru smatraju razmjerno novom grupom, koja se naglo širi od kako je preuzela odgovornost za otmicu francuskog državljanina u decembru 2012. (AFP)

Nigerijska grupa Ansaru, navodno povezana s Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za otmicu sedmero stranaca, zaposlenika libanske građevinske tvrtke Setraco, proteklog vikenda, što je najveća otmica dosad na sjeveru Nigerije.

Otmice su se dogodile u noći na nedjelju u Jama'areu, oko 200 kilometara od Bauchija, prijestonice istoimene države na sjeveru Nigerije, gdje su napadi pobunjenika česti, ali su se otmice rijetko kad događale.

Ansaru smatraju razmjerno novom grupom koja se naglo širi od kako je preuzela odgovornost za otmicu francuskog državljanina u decembru 2012. godine.

Neki misle da je ta grupa direktno povezana s sektom Boko Haram, koja se zalaže za uvođenje šerijata, u čijim su napadima od 2009. godine poginule stotine ljudi na sjeveru i u središtu zemlje.

Puni naziv grupe Ansaru je Jamaatul Ansarul Muslimina fi Biladin Sudan, što znači “Grupa posvećena pomaganju muslimanima u Africi”.

Potvrda iz Bejruta

U saopćenju poslanom elektronskom poštom nekolicini novinara, Ansaru ističe da “drži sedam talaca, među kojima su Libanci i njihove evropski kolege koji rade za Setraco”.

Nigerijska policija je objavila da su četiri Libanca, Britanac, Grk i Talijan oteti u napadu u noći na nedjelju u selu Jama'areu u državi Bauchiju.

Čelnik Setraca, koji je htio ostati anoniman, rekao je ranije za AFP da su među taocima dva Libanca i dva Sirijca, a ne četiri Libanca.

Bejrut je u nedjelju potvrdio otmicu dvojice Libanaca.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan objavio je saopćenje u kojemu traži od stranaca da “nastave normalno raditi” u zemlji i obećava “svesrdnu podršku borbi sa svim oblicima terorizma”.

Eksplozija bombe

Grupa kaže da je otmicu izvela zbog “prestupa i zločina koje su evropske zemlje počinile prema Allahovoj vjeri na više mjesta u Afganistanu i u Maliju”.

Grupu predvodi Halid al-Barnawi, kojeg Sjedinjene Američke Države smatraju “međunarodnim teroristom”.

Britanska Vlada je u novembru svrstala Ansaru u “terorističke organizacije”.

U međuvremenu je, u eksploziji bombe kućne izrade, u ponedjeljak jedna osoba poginula, a jedna teško ranjena u Lagosu, ekonomskoj prijestonici Nigerije.

Policija istražuje okolnosti tog napada, čija je meta bio sindikalist i za koji u ponedjeljak navečer još niko nije bio preuzeo odgovornost.

Izvor: Agencije