Izgradnja novih naselja na Zapadnoj obali

Izraelska administracija dala je konačno odobrenje za izgradnju 90 novih kuća naseljenika na teritoriji Zapadne obale, povećavši dodatno rascjep između sebe i Washingtona uoči dolaska predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Građevine će biti napravljene u Beit Elu, velikom jevrejskom naselju sjeverno od Jerusalema, navodi se iz Ministarstva odbrane.

Premijer Benjamin Netanyahu kazao je kako će ukupno 300 novih kuća biti napravljeno u Beit Elu, uprkos odluci Vrhovnog suda kojom je deložirano 30 naseljeničkih porodica sa tog područja prošlog juna, kazavši kako žive nelegalno na privatnoj palestinskoj zemlji.

Izrael je došao na udar međunarodne zajednice, uključujući i glavnog saveznika SAD-a, zbog svoje nelegalne politike izgradnje na Zapadnoj obali, teritoriji okupiranoj u ratu 1967. godine i za koju Palestinci navode da je dio njihove buduće države.

Širenje naselja je bilo problem u napetim odnosima između Netanyahua i Obame, koji će ovog proljeća posjetiti Izrael, Zapadnu obalu i Jordan.

Bez promjene u SAD-u

I Izrael i SAD su odbacili špekulacije da bi posjeta mogla oživjeti mirovne pregovore sa Palestincima, pod patronatom Washingtona, a koji su prekinuti upravo zbog problema izgradnje naselja 2010. godine.

„Palestinsko stajalište je jasno. Ne može doći do pregovora dok se izgradnja naselja nastavlja“, kazao je glasnogovornik Mahmouda Abbasa Nabil Abu Rdainah u reakciji na nove planove izgradnje.

Međunarodno pravo i veći dio međunarodne zajednice smatra da je izgradnja izraelskih naselja nelegalna.

Izrael se ne slaže, navodeći historijske i biblijske veze sa ovom teritorijom.

Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta, kazala je kako nije vidjela ovu najavu, ali je ponovo istakla protivljenje Obamine administracije takvom širenju naselja.

„Naš stav o ovom pitanju se nije promijenio, mislimo da ovo ne pomaže situaciji“, kazala je novinarima tokom svakodnevnog obraćanja.

Trenutno više od 325.000 naseljenika živi na Zapadnoj obali, a još 200.000 njih u Istočnom Jerusalemu, dijelu grada koji je Izrael, također, okupirao 1967. godine.

Za njega Palestinci tvrde da je njihov glavni grad.

Izvor: Agencije