Inspektori IAEA posjetili fabriku u Iranu

Iran i IAEA su sredinom novembra potpisali sporazum koji predviđa pregled fabrike u Araku i rudnika urana u Gachinu (EPA)

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju su posjetili fabriku za proizvodnju teške vode u iranskom Araku, u okviru dogovora o provjeri iranskih nuklearnih postrojenja.

“Stručnjaci IAEA-e počeli su posjetu tokom jutra”, rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju Beruz Kamalvandi.

On je dodao da će se inspekcija završiti tokom dana te će odmah potom stručnjaci otputovati u Beč.

Fabrika se nalazi na istom mjestu kao i reaktor na tešku vodu u Araku koji je u centru pažnje velikih sila jer može omogućiti Iranu izvlačenje plutonija pogodnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Do inspekcije je došlo u okviru sporazuma o saradnji koji je potpisan 11. novembra, a koji omogućava IAEA-i da provjeri je li iranski nuklearni program zaista mirnodopski, kako to tvrdi zvanični Teheran.

U skladu sa sporazumom Iran ima tri mjeseca za provedbu smjernica u šest tačaka koje bi trebale “stvoriti više povjerenja između dvije strane”.

Iranska organizacija za atomsku energiju je navela u subotu da je dostavila IAEA-i “tražene obavijesti o istraživanjima koja su u toku” za novu generaciju centrifuga, korištenih u proizvodnji obogaćenog urana, navodi Hina.

Sporazum o neširenju

Glasnogovornik je rekao da su te informacije dostavljene u sklopu dogovora o poštivanju sporazuma o neširenju (TNP), izvijestila je službena agencija Irna.

IAEA nije imala pristup mjestu proizvodnje teške vode od augusta 2011.

Osim pregleda fabrika za proizvodnju teške vode u Araku i rudnika urana u Gachinu, sporazum s IAEA-om obavezuje Iran da informira međunarondu agengciju o budućim istraživačkim reaktorima, položajima novih civilnih nuklearnih centara i budućim postrojenjima obogaćivanja urana.

Agencija dvije godine pokušava razjasniti elemente koji navode da je Iran, uglavnom prije 2003, pokušavao izraditi atomsko oružje pod krinkom civilnog nuklearnog programa.

Iran navodi da njegov nuklearni program postoji isključivo u civilne svrhe.

Izvor: Agencije