Žrtve u talačkoj krizi u Iraku

Neki od napadača i dalje su u bijegu (AFP)

Iračke snage sigurnosti su u upale u tržni centar Jawahir u Kirkuku u oružanoj akciji, kojoj je cilj bio od grupe naoružanih muškaraca preuzeti kontrolu nad centrom.

Stižu izvještaji o pogibijama kupaca, ali tačan broj žrtava još nije poznat. Prema nekim izvještajima, radi se o desecima mrtvih.

Naoružana grupa ranije je uzela kupce za taoce, te s krova petospratnice otvorila vatru na čuvare.

Neki od članova grupe nosili su prsluke s eksplozivima, javlja AFP.

Jedan član grupe je uhapšen, dok su najmanje dvojica njih, opasani eksplozivima i dalje u bijegu.

Raniji napad na policiju

Lokalni guverner Najmladin Karim je rekao da policija traga za preostalim članovima grupe.

“Znamo da su teroristi planirali napad. Rekao sam snagama sigurnosti da se ne zavaravaju zatišjem u Kirkuku u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekao je on.

“Ovakva situacija s teroristima je bila neminovna i ništa ne može zaustaviti njihove devijantne napade. Sarađujemo kako bismo istražili ovu situaciju i spasili smo 11 ljudi. Oni su sada sa svojim porodicama.”

Televizija Kurdistana objavila je videosnimak upada u tržni centar, koji Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi. Na snimku se vidi zapaljeni tržni centar.

Svjedoci kažu da je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u centru.

“Ovo je bio vrlo smio napad, a nasilje je trajalo desetak sati”, rekao je za Al Jazeeru izvor koji ne smije biti identifikovan zbog bezbjednosnih razloga.

“Ovo je vrlo teška situacija. Neki lokalni izvori tvrde da je najmanje 25 ljudi ubijeno, a drugi kažu da je broj žrtava mnogo veći.”

Ranije je u napadu na policijsku obavještajnu službu u Kirkuku poginulo najmanje četvero ljudi.

Autobomba je eksplodirala ispred zgrade te službe, a zatim je bombaš samoubica ušao u zgradu i aktivirao eksploziv, saopštila je policija.

U Iraku je ove godine poginulo 6.200 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije