Stanovnici Halepa i dalje u strahu od napada

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da je u neprestanom granatiranju grada Halepa buradima napunjenim eksplozivom u proteklih 10 dana poginulo najmanje 500 osoba, a najviše su na udaru trgovi Al-Sukkeri i Al-Salihin, na kojima je, osim ljudskih žrtava, prouzrokovana velika materijalna šteta.

Helikopteri snaga režima Bashara al-Assada neprestano gađaju dijelove Halepa koji su pod kontrolom pobunjenika i najčešće u tim napadima koriste burad napunjenu eksplozivom. Stanovnici grada prate kretanje helikoptera i tako ih pokušavaju izbjeći.

“Cijeli dan gledamo u nebo i čekamo šta će nam Bashar poslati. Ništa drugo ne radimo. On nam šalje ovu veliku burad, smrtonosne poklone”, žali se stanovnik Halepa.

Krive i međunarodnu zajednicu

Nakon svakog žestokog napada, građani se okupe kako bi pokušali spasiti preživjele iz ruševina, a opozicijski aktivisti tvrde kako je u najnovijoj ofanzivi na Halep ubijeno više od 500 ljudi.

Osim Assadovog režima, aktivisti krive i međunarodnu zajednicu, pa Sirijska opservatorija za ljudska prava smatra da su svi oni u međunarodnoj zajednici koji mirno šute pred ovakvim masakrima – saučesnici u zločinima sirijskog režima.

Assadov režim je odnedavno počeo koristiti burad s eksplozivom, napunjenu komadima metala, kako bi prouzrokovao što veću štetu i ljudske žrtve.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su upotrebu ovakvog eksploziva, kazavši kako su najčešće žrtve takvog nasumičnog granatiranja gradova civili.

Na drugoj strani, Assadova vojska tvrdi kako se i u najnovijoj ofanzivi na Halep jednostavno bori protiv “terorista”.

Izvor: Al Jazeera