Glumci odbili nastup u jevrejskom naselju

Pozorište u jevrejskom naselju Ariel, izgrađeno na palestinskoj zemlji (AP)

Troje izraelskih pozorišnih glumaca odbilo je nastupiti u pozorištu u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj Obali, što je odraz globalnog protivljenja naseljavanju okupiranih teritorija, u trenutku kada se vode pregovori s Palestincima.

Međunarodna zajednica širenje jevrejskih naselja već dugo smatra preprekom miru, podsjeća AP.

To mišljenje već dugo dijeli i izraelska ljevica, koja se pribojava da će naseljavanje dostići takav obim da će povlačenje postati isuviše teško.

U zajedničkom saopćenju pozorišta Cameri i Beit Lessin navodi se da je troje ljudi koji glume u predstavi “Najbolji prijatelji” tražilo da budu oslobođeni nastupa u kulturnom centru u naselju Ariel, podignutom duboko na Zapadnoj Obali.

Toj njihovoj molbi je udovljeno i zamijenit će ih drugi glumci, tako da će se predstava održati.

‘Sopstveni mali protest’

Glumica Sarit Vino-Elad rekla je da ne može sebe primorati da kroči u pozorište podignuto na okupiranoj zemlji, koje predstavlja prepreku miru sa Palestincima.

“To nije bojkot. To je moj sopstveni mali protest protiv politike Vlade, koja nastavlja da gradi naselja. Oni pokušavaju Ariel učiniti dijelom konsenzusa, ali što se mene tiče to nije legitimno. Želite da tamo glumim? Riješite probleme”, rekla je glumica Vino-Elad.

Više od 550.000 Izraelaca sada živi na Zapadnoj Obali, osvojenoj u šestodnevnom ratu 1967. godine među 2,5 miliona Palestinaca.

Palestinci se žale da će podjela zemlje biti teška, jer broj jevrejskih naseljenika stalno raste.

Izvor: Agencije