Za državljanstvo Malte ubuduće više novca

Novi Maltežani će morati uložiti i 350.000 eura u nekretnine (EPA)

Vlada Malte objavila je u utorak revidiranu šemu za sticanje državljanstva u toj zemlji Evropske unije, podizanjem granice investicija za koji prebivalište neće biti potreban uslov, prenio je AP.

Premijer Malte Joseph Muscat rekao je novinarima da novi uslovi uključuju ukupnu investiciju od 1,15 miliona eura, za razliku od prvobitnih 650.000 eura za kupovinu pasoša, navodi američka novinska agencija.

Ubuduće će “novopečeni” Maltežani morati uložiti i 350.000 eura u imovinu i još 150.000 eura potrošiti za obveznice ili akcije tokom najmanje pet godina.

Protivljenje opozicije

Muscat je saopštio da će program biti ograničen na 1.800 pasoša, kao i to da će biti objavljena imena onih koji dobiju državljanstvo, što je ustupak kritičarima koji su tvrdili da bi Malta mogla postati “meta” onih koji državljanstvo traže iz loših namjera, kao što su teroristi.

Navodi se da će se pasoši izdavati po okončanju detaljne procedure, koja će trajati između šest mjeseci i dvije godine.

Lider opozicione Nacionalne stranke Simon Busuttil rekao je da će se usprotiviti novoj šemi kada bude predata u proceduru u Parlamentu sljedećeg mjeseca, što je posljednja prepreka za njeno provođenje.

Nacionalna stranka se protivi konceptu prodaje državljanstva, smatrajući da boravak treba odobriti poslije određenog broja godina.

Agencija AP ističe da je laburistička Vlada revidirala svoj plan nakon protivljenja u javnosti i pažnje koju su svjetski mediji poklonili tom pitanju, ali da nije uspjela postići nikakav dogovor sa opozicijom.

Izvor: Agencije