Nevrijeme u Evropi odnosi živote

U mjestu Morlaix u Bretanji nivo vode bio je do 1,4 metra (AFP)

Nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i kišom, danas je odnijelo najmanje pet života u Velikoj Britaniji i Francuskoj, jedna osoba se vodi kao nestala, a još jedna je teško povrijeđena.

Britanska policija je saopštila da se muškarac (48) udavio u rijeci na sjeveru Engleske pošto je pokušao da spasi svog psa koji je preživio pad, prenosi AFP.

Beživotno tijelo jedne žene pronađeno je u rijeci u sjevernom Velsu, a još jedna žena je poginula u sudaru tri automobila u Shropshireu zbog teških uslova za vožnju.

Još jedno beživotno tijelo treba da bude identifikovano, a pronađeno je u nadošlom potoku u Telfordu.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je 12-godišnji dječak poginuo na gradilištu, a jedna osoba je teško povrijeđena u Normandiji.

Vjetar jačine do 145 km/h

Pomorske vlasti Francuske dobile su prijavu o nestanku ruskog mornara pošto je oduvan sa palube havarisanog teretnog broda na 220 kilometara od obala Bresta, a kasno sinoć spasioci su otkazali dalju pretragu za mornarom.

U odvojenom incidentu norveški brod je pritekao u pomoć i spasio Švajcarca i Francuza broda, koji je oštećen  zbog velikih talasa kod britanske obale, saopštile su francuski pomorski zvaničnici.

Nevrijeme je izazvalo i probleme u odvijanju avionskog, željezničkog i trajektnog saobraćaja i prekide u isporuci električne energije, pišu britanski mediji.

https://instagram.com/p/iTRWAuAbKs/

Izvor: Ben Simmonds

Vjetar jačine do 145 kilometara na sat pogodio je dvije zemlje sa obje strane La Manchea, dok je jaka kiša izazvala poplave i saobraćajna “uska grla”.
Desetine puteva je zatvoreno zbog lokalizovanih poplava, uz kašnjenje aviona i otkazivanje polazaka vozova i trajekata.

Otkazani letovi, nestanak struje

Aerodromi na jugu Britanije su imali problema sa redom letenja, letovi do i sa jednog od najprometnijeg evropskih aerodroma Heathrow otkazani su ili su kasnili, a na Gatwicku jedan terminal nije bio u funkciji zbog nestanka struje.

Električnu energiju nije imalo 100.000 kuća širom Velike Britanije.

Na željeznici je otkazano na stotine redovnih polazaka, ostavljajući stotine hiljada putnika bez prevoza u jednom od “najudarnijih” putničkih i trgovačkih dana u godini neposredno pred proslavu Božića.

Bretanja i Normandija su među regionima najteže pogođenim u Francuskoj, gde je brzina vjetra dostizala 130 kilometara na sat, a 240.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.

Letovi za i iz sjevernog francuskog grada Lillea su otkazani zbog jakog vjetra, ali kasnije obnovljeni, dok su neke trajektne linije preko La Manchea obustavljene, kao i između Škotske i Sjeverne Irske.

U Francuskoj, žjelezničke linije između Cannesa i Cherbourga bile su u prekidu zbog drveća koje po popadalo na prugu, ali se saobraćaj kasnije normalizovao.

Britanska agencija za životnu sredinu izdala je 276 upozorenja na poplave i 162 upozorenja na očekivane velike poplave, od kojih je većina na jugozapadu i jugoistoku Engleske.

Francuska meteorološka služba saopštila je da je 23 od 96 gradskih odjeljenja pod narandžastom uzbunom zbog jakog vetra i visokih talasa, čije je broj tokom dana pao na 16, mada su poplave prijavljen u nekim oblastima.

U Španiji duva izuzetno jak vjetar u sjeverozapadnom regionu Galicije i drveće je popadalo po šinama, što je dovelo do iskliznuća voza, mada niko od putnika i posade nije povrijeđen.

Jačina vjetra je 185 kilometara na sat u nekim priobalnim oblastima Galicije i ribari su primorani da ostanu u luci, dok 88.000 domova nema električnu energiju.

Izvor: Agencije