Merkel: Njemačka jaka, ako je i Europa jaka

Zastupnicima je Merkel poručila da to što svoj treći mandat počinje deklaracijom o Europi 'pokazuje novu realnost' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj je prvoj Vladinoj deklaraciji govorila o ulozi Njemačke u Europi – konkurentnoj, jakoj i socijalno pravednoj, te posebno ukazala na potrebu rješenja problema nezaposlenosti mladih Europljana.

Zastupnicima je poručila da to što svoj treći mandat počinje deklaracijom o Europi „pokazuje novu realnost“, uz napomenu kako se razlike između nacionalnih, odnosno, njemačke i europske politike, još jedva mogu uočiti.

„Njemačka je jaka, samo ako je Europa jaka“, ponovila je Merkel i zatražila više zajedništva i obavezivanja.

Istodobno je, u svom prvom govoru pred zastupnicima u Berlinu, dan nakon što je ponovno izabrana za njemačku kancelarku, pozvala na promjenu ugovora kako bi se unaprijedila europska integracija, prenose svjetske novinske agencije.

Za promjenu europskih ugovora

Govoreći u Parlamentu dan nakon prisege njezine „velike koalicije“ demokršćana i socijaldemokrata, Merkel je kazala da u Europi vlada situacija u kojoj „svatko kaže ‘sve se može mijenjati, ali jedina stvar koja se ne može promijeniti su ugovori'“ te izrazila uvjerenje da se „Europa koja funkcionira na taj način ne može razvijati“.

„Ne možemo ostati nepokretni u svijetu koji se stalno mijenja. To ne funkcionira“, istaknula je Merkel.

Rekla je i kako zna da će promjene ugovora teško proći u zemljama članicama, ali da oni koji žele više od Europe trebaju biti spremni na promjenu zakona.

Ideja o promjenama ugovora među ostalim zemljama dvojbena je i u Francuskoj, gdje će Merkel otputovati tijekom dana na sastanak s predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Merkel bi Pariz trebala posjetiti zajedno s novim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom, a jedna od glavnih tema razgovora bit će pripreme za sastanak na vrhu Europske unije.

Pohvala zemljama u krizi

Uzajamni posjeti čelnika Njemačke i Francuske kratko nakon izbora postali su tradicija, a Hollande je nakon izbora za francuskog predsjednika prošle godine najprije posjetio Berlin.

Francuska je jedna od zemalja, među kojima su i Italija i Španjolska, koje traže od Berlina veću solidarnost u Europi u borbi protiv ekonomske krize, posebno na jugu.

Merkel je rekla i da kriza u eurozoni još nije prevladana, ali da su prvi znaci uspjeha očiti, posebice u zemljama kao što su Irska i Španjolska.

„Dužnička kriza eurozone očito još nije prevladana, ali vidimo prve uspjehe i uvjereni smo da može biti trajno prevladana“, kazala je ona u Bundestagu.

Pohvalila je Irsku i Španjolsku za njihov gospodarski napredak, te je kazala da postoje znaci poboljšanja i u Grčkoj, Portugalu i na Cipru.

Izvor: Agencije