Gaddafijev sin Saif pojavio se na sudu

Saifu Gaddafiju se sudi u gradu Zintan, iako su vlasti tražile njegovo prebacivanje u Tripoli (AFP)

Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg dugogodišnjeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, pojavio se u četvrtak u gradu Zintanu na sudu, gdje je optužen zbog ugrožavanja državne sigurnosti.

Ročište je trajalo samo pet minuta i odloženo je za 27. februar zbog odsustva drugih optuženih, rekao je Mohammed Busema, koga je sud postavio za službenog branioca Saifa, prenosi Tanjug.

Busema je rekao da je Saif došao na sud u dobrom zdravstvenom stanju.

Tužioci Krivičnog suda u Tripoliju optužili su 24. oktobra blizu 30 saradnika Muammara Gaddafija, uključujući i njegovog sina Saifa al-Islama, zbog mnoštva navodnih krivičnih djela tokom pobune 2011. godine.

Među optuženima su i bivši šef obavještajne službe Abdullah al-Senussi i posljednji Gaddafijev premijer Baghdadi al-Mahmudi.

Krivična djela

Među krivičnim djelima za koja su optuženi Gaddafijevi saradnici su ubistvo, kidnapiranje, saučesništvo u podsticanju na silovanje, pljačka, sabotaža, pronevjera i akti štetni za nacionalno jedinstvo.

Na sudu se tada nije pojavio Gaddafijev sin Saif al-Islam, koga bivša pobunjenička milicija drži u brdskom gradiću Zintan, jugozapadno od Tripolija, gdje je odveden nakon što je uhvaćen u novembru 2011. godine.

Sudije su naredile njegovo prebacivanje u Tripoli, ali za sada bez rezultata, što ukazuje na ograničen autoritet centralne vlasti dvije godine nakon svrgavanju Gaddafija.

AP podsjeća da je predmet Saifa al-Islama i pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, gdje je optužen za ubistvo i pogubljenje civila prvih dana ustanka, a ukoliko bi bio proglašen krivim mogao bi biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Sudije tog međunarodnog suda saopćile su da suđenje Saifu Gaddafiju u Libiji ne može biti fer i zatražile od vlasti da ga izruče u Hag.

Međutim, Gaddafijev sin ostaje u rukama jedne milicije koja ga je uhvatila u gradu Zintan, na zapadu zemlje, dok je bježao u susjedni Niger.

‘Divlje’ milicije

Saifu se sudi i za narušavanje državne sigurnosti, pokušaj bjekstva iz zatvora i uvredu nove libijske zastave.

Gaddafijev sin je, pritom, izrazio želju da mu se sudi za navodne ratne zločine u Holandiji, tvrdeći da će suđenje u Libiji biti ravno ubistvu.

Ostatak Gaddafijeve porodice, uključujući Saifovu majku, sestru, dva brata i ostale dobili su azil u Omanu 2012. godine, gdje su stigli iz Alžira.

Američka novinska agencija navodi da je vladavina prava još slaba u Libiji, da su sudovi paralizirani i da je sigurnost na niskom nivou dok se umnožavaju “divlje” milicije.

Libijske vlade su suviše slabe da osiguraju prebacivanje Saifa u zatvor u Tripoliju ili da izvrše pritisak na milicije da ga predaju vlastima, dodaje AP.

Izvor: Agencije