SAD i Britanija obustavile pomoć pobunjenima

Obustava pomoći se očekuje već neko vrijeme, nakon što je krajem novembra američka pomoć Slobodnoj sirijskoj vojsci završila u rukama Al-Kaide (Reuters)

Američki zvaničnici potvrdili da će obustaviti slanje direktne pomoći sirijskim pobunjenicima na sjeveru zemlje, uključujući i oružje i neubojitu pomoć.

Oni su kao razlog za ovo naveli sve veće napretke pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i njihovo osvajanje teritorija, prenosi Fena.

Potez obustave pomoći se očekuje već neko vrijeme, nakon što je krajem novembra američka pomoć Slobodnoj sirijskoj vojsci završila u rukama Al-Kaide, nakon što su opljačkali skladište i oteli nekoliko pripadnika FSA-e.

Skladište je bilo ključna stanica na liniji snabdijevanja sjeverozapada Siriji putem Turske, a od kako je Al-Kaida počela zauzimati sve veći broj pograničnih gradova, slanje dobara putem njih je skoro sigurna garancija da će to grupe povezane s Al-Kaidom oteti.

Zvaničnici kažu da je “previše rano da bi se znalo” je li obustava stalna i da li će utjecati na humanitarnu pomoć koju dostavljaju međunarodne nevladine organizacije.

I Britanci odustali

Nakon američkog poteza portparol britanske ambasade u Ankari potvrdio je AFP-u kako ni Velika Britanija „nema planova dostavljati bilo kakvu opremu sirijskoj opoziciji dok je situacija nejasna“.

Odluku su donijeli nakon što je Islamski front, u kojoj je nekoliko islamističkih grupa, zauzeo sjedište i skladišta Vrhovnog vojnog vijeća, kao najvišeg autoriteta u okviru opozicione Slobodne sirijske vojske, u području Bab el-Hava na granici sa Turskom.

Nakon toga, Turska je zatvorila kontrolni punkt na svojoj strani granice.

AFP još navodi kako je Islamski front najveća pobunjenička grupa u Siriji, formirana prošlog mjeseca od šest grupa sa ciljem formiranja islamske države.

„Velika Britanija je u kontaktu s Vrhovnim vojnim vijećem kako bi istražila status britanske opreme, no sve ovo ne znači da se britanska podrška sirijskoj opoziciji smanjuje“, potvrdio je portparol.

Prethodno je portparol američke ambasade u Turskoj T. J. Grubisha objavio da su „SAD, kao rezultat najnovijih događaja, obustavile sve isporuke neubojite pomoći u sjevernu Siriju“.

„Neubojitom“ pomoći u SAD se naziva različita vojna oprema – uniforme, sredstva veze, vozila, a isključuje neposredno oružje.

Poziv za povlačenje

Arapske zaljevske zemlje pozvale su u međuvremenu na povlačenje “svih stranih snaga” iz Sirije.

Ovo upozorenje se odnosi na šiitske paravojne snage iz Iraka i Libana, koje imaju podršku Irana, a koje pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv sunitskih pobunjenika.

Vijeće za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva “žestoko osuđuje kontinuirano vršenje genocida režima predsjednika Bashara al-Assada protiv sirijskog naroda, uz korištenje hemijskog oružja… i pozivamo na povlačenje svih stranih snaga u Siriji”, navodi se u saopćenju šest država.

GCC se sastoji od Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sjedište mu je u prijestonici Saudijske Arabije, Rijadu.

Odgovorne zemlje moraju djelovati kako bi međunarodna mirovna konferencija o Siriji, čije je održavanje predviđeno u januaru u Ženevi, postigla rezultat, rekao je u srijedu u Teheranu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On se od utorka nalazi u Iranu na razgovorima o iranskom nuklearnom programu i Siriji, čiji režim u ratu protiv pobunjenika podržavaju Moskva i Teheran.

“Sve odgovorne zemlje moraju se pokrenuti kako bi ‘Ženeva 2’ bila uspješna”, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje o glasinama prema kojima Rijad, koji podržava pobunjenike, prijeti državama saveznicama sirijskog režima u slučaju da predsjednik Assad dobije novi mandat 2014. godine.

“Oni koji su protiv takvog rezultata dokazuju nedostatan angažman prema zahtjevima međunarodne zajednice”, dodao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom.

‘Ključni faktor’

Ruski ministar je jamčio da je Iran ključni faktor za rješenje sukoba, u kojem je u 33 mjeseca poginulo više od 126.000 ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa Islamski front zauzela je prelaz Bab al-Hawa na granici s Turskom, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Aktivisti navode da je Islamski front preuzeo kontrolu nad ovim prelazom na sjeverozapadu države od drugih pobunjeničkih boraca, uključujući i jedinice lojalne Slobodnoj sirijskoj vojsci.

Islamski front preuzeo je kontrolu nad graničnim prelazom, nakon što je tokom proteklog vikenda zauzeo skladišta oružja Slobodne sirijske vojske nedaleko od granice, zbog čega su porasle tenzije u podijeljenoj sirijskoj opoziciji.

Prošle sedmice je Islamski front odbacio autoritet FSA-e, prve velike pobunjeničke vojske formirane na početku sirijskog rata, čiji su borci civili ili prebjegli bivši vojnici režima Bashara al-Assada.

Povezane s Al-Kaidom

Prošlog mjeseca je šest pobunjeničkih grupa, koje su se okupile s ciljem svrgavanja Assada i uspostavljanja islamske države, formiralo Islamski front.

Front Al-Nusra i Islamska država Iraka i Levanta, koje su povezane s Al-Kaidom, nisu dio Islamskog fronta.

Sirijska vojska u utorak je okružila grad Yabrud, posljednje uporište pobunjenika u strateškom regionu Qalamoun, blizu granice s Libanom.

Agencije izvještavaju da su u Yabrud prebačene otete redovnice, koje su živjele u samostanu u drevnom kršćanskom mjestu Maaloula.

Mediji su ranije izvještavali da su redovnice oteli pripadnici Fronta Al-Nusra.

Apel porodica otetih novinara

U međuvremenu su porodice dvoje španskih novinara kidnapiranih prije tri mjeseca blizu kontrolnog punkta u okolini Tal Abyada, na području pod kontrolom pobunjenika, apelirale na njihovo oslobađanje.

Porodice su održale konferenciju za novinare u uredu Fondacije “Samir Kassir” u Libanu.

Kidnapirani su Javier Espinosa, šef biroa dnevne novine El Mundo za Bliski istok i slobodni fotograf Ricardo Garcia-Vilanova. 

Obojica su višestruko nagrađivani za novinarski rad.

Porodice tvrde da su reportere oteli pripadnici Islamske države Iraka i Levanta.

Četiri pripadnika Slobodne sirijske vojske koji su bili u pratnji novinara oslobođeni su 12 dana kasnije.

Izvor: Al Jazeera i agencije