Tajfun Haiyan: 10.000 žrtava na Filipinima

Broj žrtava u udaru snažne oluje, tajfuna Haiyan na Filipinama bi mogao dosegnuti 10.000, saopćile su u nedjelju tamošnje vlasti. Većina se utopila ili izgubila život u rušenju zgrada.

Ranije je zamjenik generalnog direktora filipinske Agencije za civilnu avijaciju John Andrews rekao je da se na ulicama filipinskog grada Taklobana mogu vidjeti tijela žrtava, javlja Reuters.

Haiyan je jedan od najjačih tajfuna koji je ikada pogodio Filipine, a praćen je izuzetno snažnim vjetrovima i visokim valovima koji nose kuće, prenosi Hina.

Tajfun Haiyan pogodio je najprije priobalna naselja na središnjem otoku Samar, oko 600 kilometara jugoistočno od Manile, uz brzinu vjetra i od 315 kilometara na sat.

Masovne evakuacije

Prije udara tajfuna više od 125.000 ljudi je evakuirano iz najugroženijih područja, saopćio je tamošnji nacionalni savjet za upravljanje katastrofama.

Škole koje su se našle na putu tajfuna su zatvorene, obustavljeni su polasci brodova, kao i letovi, a u očekivanju obilnih padavina mnoge škole zatvorene su i u prijestolnici Manili.

Filipine pogodi godišnje oko 20 oluja od kojih mnoge uzrokuju brojne žrtve, veliku štetu.

Haiyan je 24. oluja koja je od početka godine pogodila ovu zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije