Pakistanski talibani izabrali novog lidera

Fazlullah je rukovodio brutalnom dvogodišnjom (2007-09) vladavinom talibana u dolini Swat (AFP)

Pakistanski talibani su za svog zapovjednika izabrali Mullaha Fazlullaha, tvrdolinijaša čiji su ljudi prošle godine pucali na djevojčicu Malalu Yousafzai, što značajno smanjuje očekivanja za postizanje bilo kakvog mirovnog sporazuma između pobunjenika i Vlade.

Izbor Fazlullaha, poznatog po tvrdolinijaškim stavovima i odbijanju mirovnih pregovora, uslijedio je nakon pogibije prethodnog vođe Hakimullaha Mahsuda, u prošlosedmičnom američkom napadu bespilotnom letjelicom.

“Nakon konsultacija smo za svojega glavnog zapovjednika i čelnika izabrali Mullaha Fazlullaha”, rekao je glasnogovornik pakistanskih talibana Shahidullah Shahid, navodi Hina.

Fazlullah je rukovodio brutalnom dvogodišnjom (2007-09) vladavinom talibana u dolini Swat, na sjeverozapadu Pakistana, prije nego što su ovu oblast ponovo preuzele pakistanske vojne snage, izvještava AFP.

Protivnik pregovora

U čast izbora novog vođe, došlo je do masovne pucnjave u zrak u Miranshahu, glavnom gradu plemenske oblasti Sjeverni Waziristan.

U razgovoru za Reuters je, sa nepoznatog mjesta u susjednom Afganistanu, rekao da je odluka donesena nakon sastanka članova šure, kojem su prisustvovali najviši talibanski predstavnici.

U periodu od ubistva Mehsuda pa do izbora novog lidera pokret je privremeno vodio Khan Said, zvani Sajna, koji je na tu funkciju imenovan u subotu.

Do prošlosedmičnog ubistva Mehsuda je došlo u trenutku kada se pakistanska Vlada spremala za otpočinjanje mirovnih pregovora s TTP-om, pa je napad bespilotne letjelice naišao na oštru osudu Islamabada, koji je Amerikance optužio za sabotiranje mirovnih napora.

Shahid je kazao da više neće biti pregovora talibana s Vladom, jer se Fazlullah tome protivi.

Fazlullahua i unutar pokreta pakistanskih talibana smatraju tvrdolinijašom.

Izvor: Agencije