Prisluškivan i belgijski premijer

Iako Brisel zvanično nije optužio SAD za špijuniranje Belgijanaca, Elio Di Rupo je izrazio ljutnju zbog američke elektronske špijunaže (EPA)

Belgijske vlasti saopćile su u srijedu da je otvorena istraga o porijeklu špijunskog softvera koji je postavljen u kabinetu premijera Elija Di Rupa u cilju tajnog praćenja njegovih aktivnosti.

Iz ureda tužitelja saopćeno je da je otvorena i druga istraga o nedavnom hakerskom upadu, čiji je cilj bilo blokiranje Vladinih internetskih stranica, prenosi Srna.

Thomas Mels, glasnogovornik Di Rupa, rekao je da su 2012. godine zvaničnici pronašli “softver koji je prikupljao informacije i slao ih preko servera onoga ko je postavio taj softver“.

Istraga u toku

Wenke Roggen iz ureda tužitelja kazao je da istraga o porijeklu softvera i dalje traje, prenio je AP.

Neke evropske zemlje nedavno su se žalile zbog tajnog praćenja svojih visokih zvaničnika i građana poslije objelodanjivanja podataka o špijunskom programu američke Agencije za nacionalnu sigurnost.

Iako Belgija zvanično nije optužila Sjedinjene Američke Države, Di Rupo je izrazio ljutnju zbog američke elektronske špijunaže, ističući da administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame treba do kraja godine ukinuti prisluškivanje stranih lidera, građana i biznismena.

Belgija je, nakon otkrića softvera u kabinetu premijera, poboljšala i ubrzala svoju strategiju cyber sigurnosti i uložila više od deset miliona eura na godišnjem nivou za borbu protiv špijunaže i hakiranje.

Di Rupo je, kao i neki drugi evropski lideri, zatražio od ministara u Vladi da ostave svoje mobilne telefone van kabineta tokom sjednica.

Izvor: Agencije