Sirija: Kerryjeve izjave podrivaju pregovore

Kerry je kazao kako Washington i njegovi saveznici teže primopredaji vlasti u Siriji (Reuters)

Sirija je ocijenila da bi predloženi mirovni pregovori o okončanju građanskog rata u toj zemlji mogli propasti zbog tvrdnje američkog državnog sekretara da Washington i njegovi saveznici smatraju da u Siriji treba doći do smjene vlasti.

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom u nedjelju navodi da su primjedbe Johna Kerryja “flagrantno uplitanje u sirijska unutrašnja pitanja i agresija nad pravom sirijskog naroda da sam odluči o svojoj budućnosti.”

Kerry je u Kairu rekao da se Washington i njegovi saveznici mogu razilaziti oko “taktika” razrješenja sukoba, ali dijele mišljenje da treba doći do primopredaje vlasti “koja može dati narodu Sirije priliku da odabere svoju budućnost”.

Očekivani pregovori

Kerry sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i posebnim izaslanikom UN-a Lakhdarom Brahimijem pokušava sazvati mirovne pregovore u Ženevi s ciljem uspostavljanja prijelazne vlade u Siriji .

“Ako su Sjedinjene Države iskrene u svojoj saradnji s Rusijom, Kerry mora shvatiti da samo Sirijci imaju pravo izabrati svoju političku budućnost, bez vanjske intervencije”, navodi Ministarstvo u izjavi.

“Uspjeh Ženeve 2 ovisi isključivo o spremnosti Sirijaca da postignu dogovor kako bi se stalo na kraj nasilju i terorizmu, te postiglo političko rješenje”, dodaje se u saopćenju.

Sukobi ne prestaju

U Siriji pucnjava i sukobi ne prestaju, unatoč diplomatskim aktivnostima za mirovno rješenje.

Borbe se vode nadomak Damaska, gdje vladine snage pokušavaju preuzeti kontrolu od pobunjenika.

Posljednje vijesti govore o jednom djetetu nastradalom u pucnjavi te više ranjenih u Mlehi, u istočnoj Guti.

Slike bombardiranja stižu i iz malog grada nadomak Hame. Vladine su snage navodno preuzele kontrolu i nad jednim selom u blizini Halepa, u blizini tamošnjeg aerodroma.

Izvor: Al Jazeera i agencije