Turska: U brodolomu poginulo pet migranata

Najmanje pet ljudi, među njima jedno dijete, utopili su se u petak, pošto se u turskim vodama u Egejskom moru prevrnuo brod s ilegalnim migrantima na putu za Grčku.

“Obalska straža je, na osnovu dojave od 2:30 sati, došla do broda i pronašla pet tijela”, rekao je predstavnik Arslan Dede za AFP.

Spašeno je osam ljudi i oni su prebačeni do bolnice, nakon udesa broda u Egejskom moru, kazao je on i dodao da je nastavljena potraga za još jednom osobom.

Za sada nije poznata nacionalnost migranata, a turski mediji su javili kako se vjeruje da su Sirijci.

Turska, koja je primila blizu 600.000 sirijskih izbjeglica, postala je utočište za ilegalne migrante, koji se nastoje domoći Evrope i boljeg života, prenio je AFP.

Spas u Evropi

Sredinom novembra se najmanje 12 migranata, među kojima četvero djece, utopilo kada se čamac u kojem su se nalazili prevrnuo i potonuo kod zapadnog grčkog otoka Lefkada u Jonskom moru, saopćili su zvaničnici.

Kako je prenijela grčka novinska agencija ANA, 15 migranata je uspjelo doplivati do obale, prenosi Tanjug.

Akciji spašavanja su se priključili i ronioci.

Gradonačelnik Lefkade Costas Aravanis je agenciji AP izjavio da je čamac potonuo nešto poslije zore i da su vremenski uvjeti bili dobri, tako da nije jasno šta se dogodilo.

Grčka je jedno od glavnih odredišta za ulazak u Evropsku uniju za migrante i izbjeglice koje bježe iz ratom pogođenih i siromašnih zemalja Afrike i Bliskog istoka.

Izvor: Agencije