Veća proizvodnja urana obogaćenog pet posto

Iran je pozvao inspektore UN-a da 8. decembra obiđu njegovo nuklearno postrojenje sa teškom vodom u Araku (EPA)

Iranska Vlada planira povećati proizvodnju uranija obogaćenog pet posto, javila je u četvrtak iranska državna agencija Irna.

Agencija je prenijela izjavu šefa iranskog nuklearnog programa Ali Akhbar Salehija da će postrojenja koja su ranije proizvodila uranij obogaćen 20 posto sada proizvoditi uranij obogaćen pet posto.

Prema njegovim riječima, iranska nuklearna postrojenja će nastaviti raditi, ali će “samo proizvodnja 20 posto obogaćenog uranija biti obustavljena”, prenio je AFP.

Prošle sedmice Iran je pristao ograničiti nuklearni program tokom sljedećih šest mjeseci, u zamjenu za ublažavanje sankcija, poslije maratonskih pregovora sa pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Njemačkom.

Poziv inspektorima UN-a

Zapadne zemlje sumnjaju da iranske nuklearne aktivnosti imaju vojnu dimenziju, što Teheran negira, navodi AFP.

Iran je u međuvremenu pozvao inspektore UN-a da 8. decembra obiđu njegovo nuklearno postrojenje sa teškom vodom u Araku, saopćio je u četvrtak šef nuklearne agencije UN-a u prvom konkretnom koraku ka ublažavanju briga u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

Yukiya Amano, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, također je izjavio da IAEA razmatra načine kako se nedjeljni sporazum između Irana i šest svjetskih sila o prekidu nekih nuklearnih akrivnosti Islamske Republike “može provesti u praksi”, uzimajući u obzir ulogu agencije UN-a u verifikaciji sporazuma.

“To će uključivati implikacije za finansiranje i prikupljanje osoblja. Te analize će potrajati izvjesno vrijeme”, poručio je Amano 35-članom Odboru direktora IAEA-e, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije